YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

100 Yıl Önce Sarıçay Girişinde Bir Köprü Daha Varmış!

Çanakkale Sarıçay’da 100 yıl önce Çimenlik Kalesi girişi ile şuanki DSİ Müdürlüğü arasında bir köprünün daha kurulu olduğu ortaya çıktı. İşte o fotoğraf ve kroki...

10 Ocak 2016 tarihinde eklendi

1917 yılında çekilen hava fotoğrafında dikkat çeken köprünün o yıllarda Hamidiye Tabyaları ile Çimenlik Kalesi arasındaki bağlantıyı sağlamak için yapıldığı görülüyor.

İngilizler tarafından çekildiği tahmin edilen 1917 tarihli hava fotoğrafında köprünün Çimenlik Kalesi’nin arka kısmında Sarıçay’ın uç kısmında yapıldığı ve bağlantısının da karşı bölgede şu anki Devlet Su İşleri Müdürlüğü’nün (DSİ) girişinde yapıldığı dikkat çekiyor.

KÖPRÜYÜ RAMAZAN AĞA YAPTIRMIŞ

Hava fotoğrafının ortaya çıkmasının ardından bu bölgedeki köprünün gerçekliğinin belirlenmesi ile ilgili bir araştırma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, konunun doğru olduğunu belirterek; “Çimenlik Kalesi’nin arka kısmında yer alan köprü 1915’li yıllarda o zamanlarda Yüzbaşı olarak görev yapan Ramazan Ağa tarafından yapılmış. Savaş sırasında Hamidiye Tabyaları ile Çimenlik Kalesi arasındaki askeri irtibatı daha kısa sürede sağlamak için yapılan bu köprü çok da faydalı olmuş.Burada böyle bir köprünün olduğuna dair belgelerde o zamanlarda Kilitbahir’de haberleşme biriminde görev yapan Mehmet Tevfik Beyin hatıratlarında da kroki olarak yer alıyor. Böylece Çanakkale’de 100 yıl önce Sarıçay’ın uç kısmında böyle bir köprü olduğu açıkça görülüyor” dedi.

ÇANAKKALE BELEDİYESİ DE BURADA BİR KÖPRÜ YAPMAK İSTİYORDU

Öte yandan Çanakkale’de kordon boyu ile Yeni kordonu birbiri ile bağlamak için çalışmalarını bütün hızıyla sürdüren Çanakkale Belediyesi iki kordonu birbiri ile bağlamak için 100 yıl önce yapılan bu köprünün bulunduğu yere bir köprü yapmayı planlıyordu. Daha önceki açıklamalarında bu yere bir köprü yapmaktan yana olduklarını belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Vatandaşlarımız Necippaşa Camisi önünden Kepez’e kadar sahil kesiminden gidebilmeli. Bu çok önemli. Bu konuda da bu yere bir köprü yapmaktan yanayız” demişti.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.104 kez okundu