YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

104 Yıllık Destan “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ”

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü törenlerle kutlandı.

18 Mart 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale il merkezindeki törenler sabah 09:00'da Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk konulması ile başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 1994 yılında Çanakkale şehrine verilen ve üzerinde “Çanakkale Geçilmez” yazılı altın kahramanlık madalyasının Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılımı ile Türk bayrağına toka edilmesinin ardından saygı duruşu eşliğinde İstiklal Marşı okundu. Katılımcılar Cumhuriyet Meydanındaki törenin andından 18 Mart Stadyumunda düzenlenen tören alanına geçtiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çok sayıda bakanın da katıldığı 18 Mart Stadyumundaki tören saat 11:00’de başladı. Törende İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı.

“AYNI NİYETLE GELECEKSENİZ SİZLERİ DE DEDELERİNİZ GİBİ UĞURLAYACAĞIMIZDAN ŞÜPHENİZ OLMASIN”

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Yeni Zelanda’da kısa bir süre önce yaşanan terör saldırısına değinerek, “Yeni Zelanda’da verdikleri mesajlarla bizi sınıyorlar. Çanakkale’den 104 yıl sonra bir kez daha sesleniyor ve diyoruz ki; Mesajınızı aldık. Kininizin de nefretinizin de canlı olduğunu anladık. Bir teröristin ortaya çıkmak suretiyle 50 Müslümanın öldürmesinin ne olduğunu anladık. Anadolu yakasından Avrupa yakasından geçemeyeceksiniz tehdidini ifade edenin ne tür bir terörist olduğunu da anladık. Bu bireysel bir olay değildir, örgütlüdür. Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. Kıyamete kadar burada olacağız. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler. Kimi ayakları üzerinde kimi ise tabutla döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan şüpheniz olmasın. Bu iş silahın kabzasına isimler tarihler yazmakla olmaz. Biz tarihi Çanakkale’de kanımızla yazdık. Gazi Mustafa Kemal’in liderliğinde yazdık. Bugün yine yazacağız, yine yazacağız, yine yazacağız.  Gabar’da yazdık, Cudi’de yazdık, Tendürek’te yazdık, Kandil’de yazdık yine yazacağız. Daha Münbiç’te, Fırat’ın doğusunda yazacak tarihimiz var. Filistin’deki zulme karşı yazacak tarihimiz var. İsrail’in başındaki zatın oğlunun ifadeleri ile Yeni Zelanda’daki teröristin ifadeleri aynı. Aynı kaynaktan besleniyorlar. Türklere kalkan ellere karşı yazacak tarihimiz var” dedi.

Tören Mehteran Bölüğü’nün gösterisi ve resmi geçit ile sona erdi.

İKİNCİ TÖREN ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE YAPILDI

Aynı gün ikinci tören ise Şehitler Abidesi’nde saat 14:30’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende Şehitler Abidesi karşısındaki Atatürk Anıtına çelenklerin konulmasının ardından günün anlam ve önemi ile konuşmalar yapıldı. Şehitlik defterinin imzalanıp sembolik şehitlikte şehitler için dua edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şehitler Abidesi ön kesiminde temsili şehitliğin yanında yeni yapılan caminin açılışını yaptı. Tören savaş gemilerinin resmi geçiti ve SOLOTÜRK gösterisi ile sona erdi.

GECE FENER ALAYI DÜZENLENECEK

Bu arada akşam da Çanakkale Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği Fener Alayı etkinliği yapılacak. Yüzlerce kişinin katılmasının beklendiği etkinlik saat 19:30’da Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayacak. Yürüyüş Yat limanı önünde sona erecek. Yürüyüşün sona ermesinin ardından ise sahilde saat 21:00’de havai fişek gösterisi düzenlenecek. Aynı gün saat 20:00’de de Şehitler Camiinde İl Müftülüğü’nün organizasyonunda şehitlerimiz için mevlit okutulacak; Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği de saat 20:15’te iskele meydanında vatandaşlara konser verecek.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.389 kez okundu