YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Ağadere Şehitliği’nin Yapımı Tamamlandı

06 Temmuz 2015 tarihinde eklendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale’de harp alanlarını ihya etmek, yaşanan tarihi, şehitlerimizi ve atalarımızı yad etmek maksadı ile projelendirilen Çanakkale’nen Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü yakınlarındaki Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi’nin yapımı tamamlandı. Toplam 450 dekar büyüklüğündeki tesis ziyaretçilere duygusal anlar yaşatacak.
Proje Tek Ada Olarak Tasarlandı
Bütünlüğü sağlamak maksadı ile tek ada olarak tasarlanan projede, Ağadere Şehitliği ve Sosyal Kültürel Tesis alanı olmak üzere iki parsel bulunuyor. Çanakkale, Kilitbahir- Eceabat yolu üzerinde bulunan ve yaklaşık 501,5 dekar büyüklüğündeki “Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği” planlama alanı içerisinde hastaneye yaralı olarak gelip burada vefat eden ve bu alana defnedilen askerlerimizin kabir yerleri (13 adet) jeoradar taraması sonucunda ortaya çıkartılarak gerçek mezar yerleri tespit edildi. Çim alan olarak düzenlenen mezarlar geometrik formlarıyla tabii peyzajın içerisinde fark edilir bir şekilde tasarlandı. Bu alanlar mezar alanlarının çevresinde korten (okside edilmiş metal) kullanılarak anıtsallaştırıldı. Düzenlenen defin alanlarında 2.485 şehidimiz ebedi istirahatgahında yatmaktadır. Ayrıca, özel aydınlatma efektleriyle geceleri de dramatik bir şekilde fark edilmelerine çalışıldı. Zeytin Ağaçları Alanın Belleğini ve Geçmişini Sembolize Ediyor Projede Ağadere’nin mevcut peyzaj karakterine müdahaleden kaçınılarak alanın tabii peyzaj karakteri öne çıkarıldı. Bu kapsamda vadi yamaçlarından yukarı kotlara doğru çam ormanlarıyla kaplı alandaki mevcut bitkisel peyzaj bütünüyle korundu. Böylece tabii peyzajın mevsimlik renk ve doku geçişlerinin izleyenlere seyrettirilmesi hedeflendi. Yine burada bulunan sonsuzluğun sembolü olan zeytin ağaçları, Ağadere’de yaşananların canlı şahitleri olarak alanın belleği ve geçmişini sembolize ediyor. Projenin iddialı diğer bir tarafı da gece peyzajıdır. Şehitlik bulgularının bulunduğu alanlarda led tipi endirekt aydınlatma armatürleri ile gece peyzajının vurgusu arttırıldı. Yaya yolları ve meydanlar taş ve ahşap malzemelerden yapıldı. Gelen ziyaretçileri şehit toprağına ayak bastırmamak için yaya yolları yerden yükseltilerek ahşap olarak yapıldı, sonsuzluk yolunun sonunda bulunan abide olarak yapılan duvara da bu şehitlikte yatan şehitlerimizin isimleri yazıldı.
Bakanlıktan Ecdada Vefa
Ecdadımıza vefa borcunu ödemek ve onlara olan minnetini ifade etmek için ülke genelinde çeşitli projeler yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan Ağadere Hastane Şehitliği Gelibolu Yarımadası’nın taşıdığı tarihi izler güzergâhında yer alıyor. Şehitlik projesinde meydan-ziyaretçi giriş kontrol birimi, sonsuzluk yolu, anıt duvarı, seyir platformları, tören alanı, sergi salonu, mescit, 13 adet şehitlik, ahşap patika yol, acil servis araç yolu, otopark ve çelik askerler yer alıyor ayrıca Kızılay çadırlarını temsil eden hilal şeklinde bir hastane çadırı da ihya edildi. Proje Ecdadımıza Umudu, Minneti ve Geleceğimizi Anlatıyor Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi’nin, Çanakkale Savaşı’nın en dramatik anılarının yaşandığı mekânlardan birisi olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Orada yaşananlar bir taraftan çaresizliği simgelerken diğer taraftan umudu anlatıyor. Şehadet korku değil azmin abidesi, yaşamak ise hayatta kalmak değil mücadelenin devamıdır” dedi. Muhabere esnasında Sahra Hastanesine getirilen askerlerin maksadının bir an önce iyileşerek cepheye dönmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “O sebeple şehit olarak ölümsüzlük mertebesine ulaşmak, onlar için ulaşılması arzu edilen en büyük hedeftir. Planlama alanını ziyaret edecek olanların geçmişte yaşananları hissetmeleri, vatanları için şehit olanlarla beraber aynı havayı solumaları, kendileriyle baş başa kalmaları projenin kavramsal yaklaşımını oluşturuyor. Bunu yaparken her türlü gösterişten uzak, coğrafyanın kendisini ön plana çıkartan, topografyaya ve bitki örtüsüne saygılı bir yaklaşım benimsendi” diye konuştu.

Etiketler : Ağadere Şehitliği
1.560 kez okundu