YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Anzak Koyunda Şafak Ayini

27 Nisan 2010 tarihinde eklendi

Avustralyalı ve Yeni Zelandalı turist, 95 yıl önce yapılan Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden atalarını, çıkarmanın yapıldığı Anzak Koyu'nda düzenlenen törenlerle andı. İzlanda'da yaşanan yanardağ patlaması sebebiyle uçak seferlerinin yapılaması bu yılki katılımı önemli ölçüde düşürdü.Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Anzak Koyu'na akın eden yaklaşık 8 bine yakın Avustralya ve Yeni Zelandalı turist ile bu ülkelerin üst düzey yetkililerinin katıldığı tören, şafak sökmesiyle birlikle başladı. Erken saatlerden itibaren Anzak koyuna akın eden Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler, battaniye ve uyku tulumlarına sarılarak sahildeki çimlerin üzerinde uyuyarak törenin başlamasını bekledi. Saat 05.30'da başlayan törende, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen askerler, Anzak çıkarması sırasında ölenlerin anısına düzenlenen törende saygı duruşunda bulundu. Türkiye, Yeni Zelanda ve İngiltere milli marşları eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Konuşmaları dikkatle dinleyen Anzaklar, daha sonra ülkelerinden özel olarak gelen rahip tarafından savaş sırasında ölenler için okunan duaya eşlik etti. Anzak çıkarmasının önemi ve sonuçları ile ilgili yapılan konuşmaların ardından İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve Hindistan üst düzey yetkilileri, Anzak Anıtı'na çelenk koydu. Bu arada katılımcıların töreni daha iyi takip edilebilmesi için özel olarak kurulan dev ekranlar dikkat çekti. Tören sırasında bazı Anzak turistlerin fenalaşarak baygınlık geçirdi. Genç kıza sağlık ekipleri tören alanında müdahale etti.
YANARDAĞ PATLAMASI KATILIMI ETKİLEDİ
Öte yandan bu yıl 15 bine yakın Avustralya ve Yeni Zelandalı turistin katılmasının beklendiği Anzak törenlerine gelen turist sayısının önemli ölçüde azalması dikkat çekti. İzlanda'da yaşanan yanardağ patlamasının ardından uzun süre uçak seferlerinin yapılamamasının törenlere gelecek turist sayısını azatlığını belirten tur operatörleri, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen turistlerin İngiltere üzerinden Çanakkale'ye geldiklerini; uçak seferlerinin yapılamaması sebebiyle de katılımın düştüğünü belirtti.
Anzak Koyu'nda düzenlenen törene Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Avustralya Deniz Kuvvetleri Komutanı Russel Crane, Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal ve 11 ülkenin üst düzey temsilcileri katıldı. Törene katılanlar daha sonra Avustralya ve Yeni Zelanda anıtında yapılacak törene katılmak üzere bölgeden ayrıldı.
GELİBOLU YARIMADASINDAKİ ANZAK TÖRENLERİ SONA ERDİ
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda sabah saatlerinde şafak ayini ile başlayan Anzak törenleri, Avustralya ve Yeni Zelanda anıtı ile 57. Alay Şehitliği'nde yapılan törenlerle sona erdi. İlk tören Lone Pine adı verilen Avustralya Anıtı'nda yapıldı. Törende bir konuşma yapan Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, "95 yıl önce Anzak Koyu'nda Avustralya ve Yeni Zelandalıların Türk topraklarındaki ilk saldırılarından burada kanlı sırttaki karada en uç noktadaki saldırımıza kadar geçen aylar gibi 2010 yılındaki bu Anzak gününde şafaktan şimdiye kadar geçen saatlerde bu ayları temsil etmiştir. Kanlı sırt denilen bu küçük düz, açık alanda hayatını kaybedenler yalnız Halep Çamı ile birlikte burada bulunurken burada geçen çatışmanın şiddeti çok açıktır. Dört gün süren acımasız kırım ve kan dökme boyunca dört binden fazla Türk ve 2 bin 200'den fazla Anzak hayatını kaybetmiştir" dedi. Lone Pine anıtının ardından 57 Alay Şehitliği'ne geçen protokol üyeleri, burada düzenlenen törene katıldı. Törene, Türkiye İzci Federasyonu'na bağlı izciler de, üzerlerinde "Dedeciğim biz geldik" yazılı tişörtler ve ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. Törene katılan Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, şeref defterini imzaladı. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kurmay Yarbay Ersin Kaya yaptı. Tören, Mehteran Takımı'nın gösterilerinin ardından sona erdi.Gelibolu Yarımadası'ndaki son tören Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda anıtında gerçekleştirildi. Törenlerin ardından katılımcılar Gelibolu Yarımadası'ndan ayrıldı.

2.178 kez okundu