YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Anzaklar Atalarını Şafak Ayini İle Andı

Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar 101 yıl önce hayatlarını kaybeden atalarını tarihi çıkarmanın yapıldığı Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak koyunda düzenlenen şafak ayini ile andı. Geçtiğimiz yıllarda 10-15 bine yakın Anzak turistin katıldığı törenlere bu yıl ilginin az olması ve bu sayının yaklaşık bin 500- 2 bin kişi civarında kalması dikkat çekti.

25 Nisan 2016 tarihinde eklendi

Gece saatlerinden itibaren Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak Koyu’na gelen bin 500- 2 bine yakın Avustralya ve Yeni Zelandalı turist ile bu ülkelerin üst düzey yetkililerinin katıldığı tören, şafak sökmesiyle saat 05.30 sıralarında  başladı. Erken saatlerden itibaren Anzak koyuna gelen Avustralya ve Yeni Zelandalı turist battaniye ve uyku tulumlarına sarılarak çimlerin üzerinde uyuyarak törenin başlamasını bekledi. Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Bandosu'nun sunduğu müzik dinletisinin ardından katılımcılar saat 05.30'da şafak ayinine katıldı. Törende, Yeni Zelanda ve Avustralya'dan gelen askerler, Anzak çıkarması sırasında ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Türkiye, Yeni Zelanda ve İngiltere milli marşları eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından, günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı.  Törende yapılan konuşmalarda 101 yıl önce yaşanan savaşın önemine değinildi. Türkiye, İngiltere, Yeni Zelanda, Avustralya, Kanada ve Hindistan üst düzey yetkililerinin Anzak Anıtı'na çelenk koymaları ile tören sona erdi.

TÖRENE KATILIM ÇOK AZDI

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda 10-15 bine yakın Avustralya ve Yeni Zelandalı turistin katıldığı törenlere bu yıl ilginin çok az olması dikkat çekti. Bu yılki törenlere yaklaşık bin 500-2 bin civarında Avustralya ve Yeni Zelandalı katılıren bu sayının ilk kez  bu kadar düşük olması herkesi şaşırttı.

Bu arada 6 Ağustos 2016 tarihinde Gelibolu Yarımadası'nda ikinci bir Anzak töreninin daha düzenleneceği açıklandı.

(Haber: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

1.372 kez okundu