YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Assos UNESCO Dünya Miras Listesine Girmeye Aday

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Ayvacık İlçesine bağlı Behramkale Köyü’nde bulunan binlerce yıllık tarihe sahip Assos Antik Kenti’nin UNESCO’nun Dünya Mirası Listesine alınması için ilk adım atıldı.

04 Nisan 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Çanakkale’de 1998 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde alınan Troia Antik Kenti’nin ardından şimdi de Assos Antik Kenti’nin Dünya Mirası listesinde alınması için hazırlanan dosyanın bakanlığa gönderildiğini belirterek, “Troia ile birlikte Assos Antik Kenti’nin de Çanakkale’nin kültürel mirası olmasını istiyoruz. Bu konuda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Assos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın da desteği ile hazırladığımız Assos’un Dünya Mirası Listesine alınması için yazılan raporu 2 hafta önce Kültür ve Turizm Bakanlığımıza gönderdik. Bakanlığımıza gönderdiğimiz bu yazıda ASSOS Antik Kenti UNESCO’nun listesine girebilmesi için gerekli şartların çoğunu taşıyor. İlk etapta Assos Antik Kenti UNESCO’nun geçici listesine alınmasını bekliyoruz. Ardından da Troia Antik Kenti gibi Assos Antik Kenti’nin de UNESCO’nun Dünya Mirası Listesine tamamen alınması için çalışmalar yapılmasını takip edeceğiz. Amacımız Çanakkale’de Troia Antik kenti gibi Assos Antik Kenti’nin de UNESCO’nun Dünya Mirası Listesine alınmasını sağlamak” dedi.

PROF DR. NURETTİN ARSLAN DA BUNU İSTEMİŞTİ

Öte yandan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Assos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan da geçtiğimiz yıl içinde yaptığı açıklamada ASSOS Antik Kenti’nin UNESCO’nun Geçici Listesine alınmasını istediğini belirterek şunları söylemişti: “Bütün antik kaynaklar Aristoteles’in Assos Antik Kenti’nde yaşadığı konusunda bilgi veriyor. Aristoteles, 347 yılında gelip, 345'e kadar burada yaşamış. Beraberinde 6 öğrencisi de burada. Bu da bize, O’nun burada dersler verdiğini gösteriyor. 2016 yılı Aristoteles'in 1400. ölüm yılı olması nedeniyle Aristo yılı ilan edildi. Bezlerde bu konuda Assos’un UNESCO Geçici Listesi’ne alınmasını istiyoruz. Troia’nın tanınırlığı nasıl fazlaysa, burası da tanınacak. Assos, İncil’de geçtiği için tanınan bir kent. İnsanlar kutsal kentler içinde yer aldığı için Assos’u biliyor. İncil’in dışında bir de UNESCO listesinde yer alırsa kentin ziyaretçi sayısı artacak.”

Şimdi 2 hafta önce Bakanlığa gönderilen Assos Antik Kenti’nin UNESCO’nun geçici listesine alınmasını ile ilgili  Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vereceği karar bekleniyor.

(ÖZEL HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.342 kez okundu