YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Atatürk’ün Üniforması İle Kılıcı Nerede?

Çanakkale Savaşı’nda gösterdiği kahramanlıklarıyla “Anafartalar Kahramanı” unvanını da alan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1960 ihtilalinin ardından Anıtkabir Müzesi’nden Çanakkale’ye sergilenmek üzere gönderildiği iddia edilen üniforması ile kılıcının aradan geçen uzun zamana rağmen nerede olduğu halen bilinmiyor.

05 Aralık 2015 tarihinde eklendi

İddiaya göre 1960 ihtilalinin ardından Türkiye genelinde Atatürk’ü en iyi şekilde anlatmak için çalışma yapan devrin yönetimi bu kapsamda Çanakkale’ye ayrı bir önem verdi. Çanakkale’de gösterdiği kahramanlıklarla adını altın harflerle zafere yazdıran Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda giydiği üniforması ile kılıcının Çanakkale’ye gönderilmesine karar veren yönetim bu eserlerin Atatürk’ün de savaş sırasında konakladığı Eceabat ilçesine bağlı Bigalı Köyündeki müze haline getirilen evde sergilenmesini istedi. Bu kapsamda Anıtkabir Müzesi’nde yer alan Atatürk’ün üniforması ile kılıcı sergilenmek üzere 1960 ihtilalinin hemen ardından Çanakkale’ye gönderildi. İddiaya göre Çanakkale Savaşı sırasında 25 Nisan 1915’den önce bir süre Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde kaldığı evde sergilenmesi istenen Atatürk’ün bu savaşta giydiği üniforması ile kılıcı Çanakkale’ye gönderilmesine rağmen nedendir bilinmez eserler burada hiç sergilenmedi. İddiaya göre zamanın Çanakkale’deki yetkilileri de bu eserleri o yıllardaki Müze Müdürlüğü’ne teslim etti. Yaklaşık 55 yıldır Çanakkale Müze Müdürlüğü’nün depolarında olduğu iddia edilen Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda giydiği üniforması ile kılıcının gerçekten burada olup olmadığı ise halen bilinmiyor.

“BU İKİ ESER NEDEREYSE BULUNSUN”

Yaklaşık 55 yıl önce Anıtkabir Müzesi’nden Çanakkale’ye sergilenmek üzere gönderildiği iddia edilen bu çok önemli 2 eserin gün yüzüne çıkarılmasını isteyen vatandaşlar tarihe sahip çıkılmasını isteyerek, “Atatürk’ün üniforması ile kılıcının Çanakkale’de sergilenmesi için gönderildiğini daha önce de duymuştuk. Hatta bu 2 eserin o yıllarda Bigalı köyündeki Atatürk evinde sergilenmediği için Çanakkale Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini babalarımız ve dedelerimiz söylemişti. O zamandan buyana bu eserler hiç sergilenmedi. Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda giydiği üniforması ile kullandığı kılıcı şuan acaba nerede? Aradan geçen 55 yıl içinde bakımları yapıldı mı? Yoksa bu eserler bakımları yapılmadığı için çürüyüp gitti mi? Bu tarihi eserleri sahip çıkıldı mı? Yoksa hepsi koyboldu mu? Yetkililerimizin en kısa sürede bu konuda geniş bir araştırma yapıp bu eserleri ortaya çıkarmalarını istiyoruz. Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında Atatürk’ün üniforması ile kılıcı bulunsun” dediler.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.745 kez okundu