YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bozcaada’da Tarihi Amfi Tiyatro Heyecanı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi Yeni Kaletepe (Değirmentepe) mevkiinde tarihi dönemlere ait bir amfi tiyatronun bulunabileceği iddia edildi.

27 Mayıs 2018 tarihinde eklendi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün 25 Nisan 2018 tarihinde Çanakkale’de yaptığı toplantıda Bozcaada ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Yeni Kaletepe (Değirmentepe) Mevkiinde yer alan tarihi özelliği bulunan bölge ile ilgili son durumu değerlendirildi. Yapılan değerlendirmede Yeni Kaletepe (Değirmentepe) mevkiinde yıllar önce yapılan ve günümüzde sadece kalıntıları bulunan Aziz Athanasios Şapeli, Barba Ligor Değirmeni ve Yorgo Nik Değirmeni’nin tescil işlemleri konusu görüşüldü. 25 Nisan 2018 tarihinde yapılan görüşmede 4561 sayılı karar ile tarihi özelliği bulunan ve günümüzde sadece kalıntıları bulunan bölgedeki değirmenler ile şapelin Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlıkları olduğu belirtilerek bu yer Anıtsal Mimarlık Örneği ve Korunması Gereken 1. Derecede Kütür Varlığı olarak tescil edildi.

Öte yandan yapılan değerlendirmede ayrıca Yorgo Nit Değirmeni'ne ilişkin sunulan röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri ile aynı taşınmazda bulunan ve amfi tiyatro olabileceği düşünülen aynı alanda yerinde inceleme yapılması kararlaştırıldı. Yapılacak çalışmalar sonunda yüzlerce yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen amfi tiyatronun burada yer aldığı belirlenirse bölgede kazı çalışmaları başlatılabilecek. Yapılacak çalışmaların ardından da tarihi özelliği bulunan amfi tiyatro yüzlerce yıl sonra gün yüzüne çıkarılmış olacak.

(ÖZEL HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.386 kez okundu