YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Batarya Artık 1. Derecede Korunacak Kültür Varlığı

(ÖZEL HABER) - Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çanakkale İzmir Karayolu 12 kilometresinde yer alan tarihi Turgut Reis Bataryası'nı 1. Derecede Korunması Gereken Kültür Varlığı olarak tescilledi.

28 Aralık 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 19 Aralık 2017 tarihinde yaptığı toplantıda Çanakkale İzmir karayolu 12. kilometresinde yer alan 1936 yılında yaptırılan ve günümüzde cephaneliği bakımsız bur durumda olan top üzerlerinde de yazılar ve karalamaların olduğu tarihi Turgut Reis Bataryası ile ilgili durumu görüştü. 2. Dünya Savaşı döneminde boğaz savunmasını güçlendirme faaliyetleri kapsamında 24 Haziran 1936 tarihinde Turgut Reis Zırhlısı’nın 28 santimetre çapındaki 1893 tarihli Krupp marka KL/40 ikiz toplarının taretleri ile birlikte sökülerek bu bataryanın bulunduğu yere getirilerek monte edildiği belirten yetkililer, bataryanın cephanelik odalarının ise betonarme olarak top taretlerinin altında inşa edildiğini ifade ettiler. Turgut Reis Bataryası’nın günümüzde bakımsızlık sebebiyle iyi bir durumda olmadığının da ifade edildiği açıklamada Çanakkale Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Kasım 2008 tarihinde bu yeri taşınmaz kültür varlığı olarak tescil ettiği, kendilerinin de 25 Eylül 2017 tarihinde yaptıkları sit haritası tescil fişinin hazırlanması sırasında bu alanın 1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı olarak tescil edilmesinin kararlaştırıldığını açıkladılar.

19 Aralık 2017 tarih ve 4315 sayılı kurur kararına göre Turgut Reis Bataryası ile ilgili röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlanarak kurula iletilmesi istendi.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.730 kez okundu