YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Bu Şehitlik 100 Yıl Sonra Bulundu

25 Eylül 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale’de 253 bin şehidimizin yattığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda Alçıtepe Köyü ile Şehitler Abidesi arasındaki bölgede daha önce bilinmeyen yeni bir şehitlik ortaya çıkarıldı. Edinilen bilgiye göre Devlet Su İşleri tarafından yarımadadaki köyler ile şehitliklere içme suyu getirmek amacıyla kepçe ile yapılan kazı çalışmaları sırasında işçiler çeşitli insan kemiklerini görünce durumu ilgili birimlere haber verdi. Bölgeye gelen ekipler yaptıkları incelemelerde kemiklerin defin yönlerinin Kıble istikametinde olması sebebiyle bunların yaklaşık 100 yıl önce Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden şehitlerimize ait olduğunu belirledi. Bunun ardından bölge koruma altına alınarak çıkan şehit kemikleri bulundukları yere defnedildi.
VALİ ÇINAR BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU
Öte yandan daha önce bilinmeyen yeni bir şehitliğin ortaya çıkmasının ardından Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, DSİ 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, Çanakkale 2015 Ajansı Koordinatörü Mahmut Akkuş ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu da bölgeye giderek yeni bulunan şehitlikte incelemelerde bulundu. Vali Çınar Şevki Paşa Haritası’nda bu şehitliğin yer olmadığını belirterek, bu alanın şehitlik alanı olarak tescilleneceğini söyledi.
YARIMADADA DİĞER BÖLGELERİ DE İNCELEDİ
Vali Ahmet Çınar daha sonra beraberindekiler ile birlikte Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki diğer şehitlikler ve savaş alanlarında da incelemelerde bulundu. Vali Çınar ve beraberindeki heyetin ilk durağı Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale savaşları sırasında cepheye ilk çıktığı nokta olan Kocaçimentepe oldu. Burada İsrafil Erdoğan ve yetkililerden geliştirilmesi planlanan proje hakkında bilgi alan ve taslak görselleri inceleyen Vali Çınar, “Özellikle 24- 25 Nisan törenlerinde Conk Bayırı’nda yaşanan ve atalarını anmak için ta uzaklardan buraya gelen hem vatandaşlarımız hem de diğer ülke vatandaşlarının daha rahat anma törenleri düzenlemelerine yönelik bir proje üzerinde çalışıyoruz. Amacımız hem o günlerde Conk Bayırında atalarını anan Yeni Zelandalıları, hem de 57. Alay Yürüyüşünü yeniden gerçekleştiren genç- yaşlı vatandaşlarımızı anma törenlerini daha rahat ve kalabalığın getirdiği çeşitli sakıncalardan uzak bir şekilde yapmalarını sağlamaktır” dedi.  Seddülbahir içerisinde ve çevresinde de incelemelerini sürdüren Vali Çınar, Mehmetçik Feneri ve diğer proje noktalarına dair bilgileri de Kaymakam Nurettin Dayan’dan aldıktan sonra, kahvehanede oturmakta olan vatandaşlarla sohbet etti. Buradan Ağadere Şehitliği’nde yapılmakta olan çalışmaları incelemek üzere heyetle birlikte şehitliğe geçen Vali Çınar, daha sonra inceleme gezisini sonlandırdı. (Kaynak: www.canakkale.gov.tr)

1.389 kez okundu