YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale Savaşı'nda Şehit Olan Tıbbiyeliler Törenle Anıldı

Çanakkale Savaşı’nda şehit olan tıbbiyeliler Sağlık Sen çalışanları tarafından Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen törenle anıldı.

19 Mayıs 2017 tarihinde eklendi

Gelibolu Yarımadası’ndaki 57. Alay Şehitliğinde düzenlenen tören öncesi Eceabat ilçesinde ayrı bir anma töreni düzenlendi. Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlenen anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından okunan Kur’an-ı Kerim’den sonra günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Anma töreninde bir konuşma yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Çanakkale Savaşı’nda hayatlarını kaybeden şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, “102 yıl önce bu gece yaşanan çetin savaşta 10 bin şehidimizin içinde yüzlerce Tıbbiyeli öğrencimiz de bulunuyordu. Sizler bu gece ömrünün baharında şahadete koşan Tıbbiyeli gençlerin manevi torunları olarak Gelibolu Yarımadası'nın Kırmızı Sırt mevkisinde şanlı zafer için ne bedeller ödendiğine şahit oluyorsunuz. Unutmamalıyız ki sadece milli tarihimizin değil insanlık tarihinin en muhteşem destanını yazan şanlı ecdadımızın kendinden sonra gelen nesillerine bıraktığı en büyük miras, hürriyet ve bağımsızlık şuuru olmuştur” dedi.

Konuşmaların ardından Şair ve Yazar-TV programcısı Serdar Tuncer’in katılımı ile  “Tıbbiyeden Şehadete Bir Hilal Uğruna” konulu konferans düzenlendi. Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Sağlık-Sen Çanakkale Şube Başkanı Suat Özen, Çanakkale Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz ve çok sayıda sağlık çalışanı ve vatandaşların katıldığı Eceabat’taki etkinlikten sonra katılımcılar 57. Alay Şehitliği’ne doğru yürüyüşe geçti. Tekbirler eşliğinde 57. Alay Şehitliği’ne gelen katılımcılar burada Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosu oyuncularının gerçekleştirdiği 57. Alay gösterisini izledi.

Bilindiği gibi, 102 yıl önce Çanakkale savaşlarına katılmak üzere yüzlerce tıbbiye öğrencisi cepheye gitmiş ve bu öğrencilerin tamamına yakını şehit olmuştu. Bu sebeple 1921 yılında Tıp Fakültesi mezun verememişti. Şehit tıbbiyeliler, her yıl 18 Mayıs'ı 19 Mayıs'a bağlayan gece bölgede düzenlenen törenlerle anılıyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.858 kez okundu