YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Barış Plajına “Mavi Bayrak”

30 Temmuz 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale’de Barış Kordonunda (Yeni Kordon) yer alan Barış Plajı, nitelikli plajlara verilen “Uluslararası Çevre Ödülü Mavi Bayrak” almaya hak kazandı. Bu kapsamda Barış Plajı’nda bir tören düzenlendi. Törene Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın yanı sıra, CHP Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, Kültür Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Genel Md. Yrd. Ayşegül Öztaş Yılmaz, Kültür Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Proje İnşaat Daire Başkanı Volkan Uzun, İller Bankası Bursa Bölge Yapım Uygulamaları Müdürü Ahmet Pektaş, İl Sağlık Müdürü Kenan Eliuz, İl Halk Sağlık Müdür Yardımcısı Muzaffer Çalışkan, İl Çevre ve şehircilik Müdür Yardımcısı Mustafa Poyrazlı, TÜRÇEV Kuzey Ege İlleri Koordinatürü Doğan Karataş, CHP İlçe Başkanı Nejat Önder, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Belediyesporlu yüzücüler ve çok sayıda kentli katıldı.
Törende Çanakkale Belediyesi Çevre Mühendisi İrem Bengüsu Erol Mavi Bayrak uygulaması ile ilgili detaylı bilgiler verdiği konuşmasında; “Mavi Bayrak, deniz suyunun temiz olduğu, çevre yönetimine önem verildiği, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığı, plajı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğin sağlandığı uluslararası bir çevre ödülüdür. 49 ülkede uygulanan bu program, Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) öncülüğünde yürütülmektedir. Mavi Bayrak ödülüne sahip olabilmek için birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterler arasında bölgedeki atıksu arıtma tesisi ve kanalizasyon sistemleri en önemli başlıklar arasındadır. Bu kriterleri sağlayan plajlara Mavi Bayrak verilerek ödüllendirilmekte ve plajlar internet ortamında yayınlanarak tüm dünyaya duyurulmaktadır. Bu anlamda turizm sektörünün desteklenmesi açısından da büyük öneme sahiptir. Çanakkale ilimiz; Boğaz, Ege ve Marmara denizine toplam 671 kıyı uzunluğuna sahip olup, 72 km’lik kısmı plaj vasfındadır. Dileğimiz, yerel yönetimlerimizin girişimleri, Bakanlığımızın ve TÜRÇEV’in destekleri ile bu ateşin 72 km’lik plajımıza yayılmasıdır. Bu gün Barış Kordonu Plajımız gereken kriterleri tamamlamış, bayrağı asmaya hak kazanmış, kentimizin denizlerinin de temiz olduğu Mavi Bayrak ödülü ile mühürlenmiştir. Bu ödülü almaya hak kazanmamızda en önemli ve ilk büyük adım Atıksu Arıtma Tesisimizin hayata geçirilmiş olmasıdır. Çanakkale Belediyesi olarak, Barış Plajımızın hak ettiği aynı zamanda temiz, uygar ve sürdürülebilir bir çevrenin sembolü olan Mavi Bayrağı dalgalandırmaktan mutluluk duyacağız. Mavi bayrağın dalgalanması için kentlimizle birlikte çaba göstereceğiz.” dedi.
“Bu Bayrağı Devamlı Sürdürülebilir Bir Şekilde Gönderde Tutmak Zorundayız”
Ardından söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Atık Su Arıtma Tesisinin tamamlanmasının ardından Barış Kordonu'nda deniz suyu, sahil, güvenlik kriterlerinin sağlanmasının ardından Mavi Bayrak almanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Gökhan; “Türkiye her yönüyle bir turizm ülkesi. Dünya Mavi Bayrak sıralamasında ikinci sıradayız. Hedef birinci ülke olmalıdır. Bu ülke insanları her konuda birinci olmaya layıktır. Biliyorsunuz Mavi Bayrak bir yıllığına veriliyor. Her yıl denetleniyoruz. Biz bu bayrağı devamlı sürdürülebilir bir şekilde gönderde tutmak zorundayız. Çevremizi çok duyarlı bir şekilde kullanacağız. Özellikle bu sahilde oturan hemşehrilerime görev düşüyor. Bu sahil burada oturanlara emanettir. Belediye her zaman buraları kontrol edemez. Belediyeye yirmi dört saat bildirimde bulanabilirsiniz. Belediye hepimizin kurumudur. Ben sadece sizin temsilcinizim. Ben tüm katılımcılara tekrar teşekkür ediyorum Mavi Bayraklı sahilimizi güle güle kullanın” diyerek sözlerini tamamladı. Tören Mavi Bayrağın Barış Kordonu'nda göndere çekilmesinin ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.

1.795 kez okundu