YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’nin Yaşayan Tarihi 100 Yaşında

Çanakkale’nin adeta yaşayan tarihi İzzet Melih Dilmaç 100 yaşına girdi.

17 Ocak 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale’deki evinde aile yakınları ile sevenlerinin katıldığı doğum günü etkinliğinde kendisi için hazırlanan pastanın üzerindeki mumu üfleyen İzzet Melih Dilmaç 100 yaşına girmenin mutluğunu yaşadı.

İZZET MELİH DİLMAÇ KİMDİR?

İzzet Melih Dilmaç 17 Ocak 1917’de Kepez Köyü’nde doğmuş, aslen ailesi Sakız’dan buraya gelmişlerdi. Babası Halil Dilmaç, Çanakkale’nin siyasal, kültürel, ekonomik ve toplumsal yaşamında pek çok şeye öncülük etmişti. İngilizler Halil Bey’i tutukladıklarında bizzat Mustafa Kemal (Atatürk) Paşa İngiliz Yüksek Komiseri Harrington’a telgraf çekerek derhal Halil Bey’in bırakılmasını istemiş ve İngilizler bunu yerine getirmek durumunda kalmışlardı. Halil Bey, İsmet Paşa’nın da Çanakkale’de en çok güvendiği kimseydi. Halil Bey’in oğlu İzzet Melih Bey de babasının yolundan gitmişti. İlk ve ortaokulu Çanakkale’de okuduktan sonra İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olmuş ve yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde tamamlamıştı. 1943 yılında baba mesleği olan ticarete Çanakkale’de atılmıştı. Tahsilinin gereği ticareti bilimsel verilere göre yürütmüş ve başarılı olmuştu. Okulunu bitirdikten iki yıl sonra İzzet Melih Dilmaç 1945 yılında Türkiye’nin ekonomik durumu ile ilgili bir konferans vermişti. 1950 ile 1965 yılları arasında CHP Çanakkale İl Başkanlığını yapan İzzet Melih Dilmaç aynı zamanda Troia Festivali’nin kurulmasında etkin isimlerin başındaydı. 

Atatürk'ü de Çanakkale'de gören ve bugün 100 yaşına giren şehrin adeta canlı tarihi olan İzzet Melih Dilmaç’a uzun ömürler diliyoruz.

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.800 kez okundu