YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Dardanos Tümülüsü’nün Kapısı Kilitlenecek

(ÖZEL HABER) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu il merkezine bağlı Çınarlı köyü ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinin kuzeyinde 1. derecede arkeolojik sit alanda bulunan Dardanos Tümülüsü’nün kapısının kilitlenmesine karar verdi.

29 Haziran 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale il merkezinde 30 Mayıs 2017 tarihinde toplanan Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesinin kuzeyinde 1. derecede arkeolojik sit alanda bulunan Dardanos Tümülüsü civarında gerçekleşen kaçak kazı çalışmaları sonucu bölgede meydana gelen tahribatları ele aldı. Yapılan değerlendirmeler sonunda 30 Mayıs 2017 tarih ve 3816 sayılı kararda Dardanos Tümülüsü etrafında yapılan kaçak kazı alanlarının çakıl ve kum gibi ayırt edici bir malzeme ile kapatılmasına karar veren kurul üyeleri aynı zamanda Tümülüsün giriş kapısının onarılarak kilitli tutulmasını; anahtarının da Çanakkale Müze Müdürlüğü ve ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi idaresine verilmesini; kaçak kazı gibi olayların olmaması için ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Tümülüs çevresinde gerekli önlemlerin arttırılmasını; Tümülüsün mezar odasındaki mimari statikte bozulmalara neden olan üzerindeki ağaçların da kesilmesine karar verdi.

TÜMÜLÜSTE ÇOK SAYIDA TARİHİ ESER BULUNMUŞTU

1959 yılında Çimento Fabrikasının su deposu inşaat çalışmaları sırasına tesadüfen bunan Dardanos Tümülüsünde İstanbul Üniversitesi’nden Rüstem Doyuran ve Suzan Ergovan’ın yaptığı kazı çalışmalarında 25 iskelet ile birlikte yaklaşık 400’e yakında çeşitli altın ve ziynet eşyası bulunmuştu. Arkaik, İyonik ve Roma dönemlerinden yapıların bulunduğu höyük etrafında yapılan incelemelerde M.Ö.2000’lere tarihlenen keramik parçaları tespit edilmişti. Bu bölgede yapılan kazılarda bulunanların başında M.Ö.200’e tarihlenen Afrodit heykeli dikkat çekmişti. Pişmiş toprak buluntular içinde yer alan ve dünya arkeoloji literatürüne Dardanos Afroditi olarak giren Afrodit heykeli, MÖ 4. yüzyılın ünlü heykeltıraşlarından Praksiteles’e ait Knidos Afroditi’nin küçük bir kopyası olması nedeniyle ayrı bir önem taşımıştı. Bulunan bu eserlerde daha sonra Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlanmıştı.

(ÖZEL HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.039 kez okundu