YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Gelibolu Yarımadası’nda Tarihi Alan Yeniden Planlanıyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından “Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı 1/50.000 ölçekli çevre düzeni planı ve 1/25.000 ölçekli Tarihi Alan Planı” toplantısı gerçekleştirildi.

10 Temmuz 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, Avustralya Çanakkale Konsolosu Dylan Wallsh, Yeni Zelanda Büyükelçiliği Müsteşarı Ed Mc Isaac, Eceabat Belediye Meclis üyeleri, Tarihi Alan içerisinde kalan köy muhtarları ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında Şehir Plancıları Serdar Nizamoğlu ve Aytuğ Ağdoğdu slayt eşliğinde 1/50.000 ölçekli çevre düzeni planı ve 1/25.000 ölçekli Tarihi Alan planı hakkında sunum gerçekleştirdi. Tarihi Alan içerisinde kalan Eceabat İlçe Merkezi, Alçıtepe, Behramlı, Bigalı, Büyükanafarta, Kilitbahir, Kocadere, Küçükanafarta ve Seddülbahir Köyünün tamamı ile Yalova, Kumköy, Beşyol ve Yolağzı köylerinin bir kısmının yer aldığı 1/50.000 ölçekli çevre düzeni planı ve 1/25.000 ölçekli Tarihi Alan planı için 2016 yılı ocak ayında çalışmalara başlandığını belirten yetkililer, 19.10.2015 tarih ve 4388 sayılı Başkanlık Olur'u ile çalışmalarına başlanan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı 1/50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve eki 1/25.000 ölçekli Tarihi Alan Planı Bakanlık Makamının 19.06.2017 tarih ve 3715 sayılı Olur'u ile 6546 sayılı Kanunun 3.maddesi uyarınca onaylandığını ifade ettiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın oluru ile 5 Temmuz’da askıya çıkarılan Tarihi Alan Planı, bir ay boyunca askıda kalacak. Belirlenen süre içinde Tarihi Alan Planına bir itiraz yapılmadığı, yada öneriler olmadığı takdirde tarihi alanda çalışmalar bu plana göre başlayacak.

“TARİHİ ALANIN UNESCO’NUN KESİN LİSTESİNE GİRMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Başkanlık olarak, tarihi alan planlarının yapılmasını görevini üstlendiklerini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı İsmail Kaşdemir, “Başkanlığımız 2014 yılında kurulduktan sonra kanun bize tarihi alan planlarının yapılmasını görevini verdi. Belirli bir süreden beri tarihi alanının geleceğine yön verecek alan planları yapıldı. Üst ölçekli planlar şuan itibariyle bakanımızın da onaylamasıyla askıya çıkarılacak hale getirildi. Burayı gözbebeğimiz gibi koruyoruz ve kolluyoruz. Tabii burada bir yaşam olduğunu da hiçbir zaman unutmuyoruz. Hem koruyup, kollamak adına hem de burada yaşayan insanların daha rahat ve huzurlu yaşaması adına alan planlarını şuan itibariyle belirli bir noktaya getirmiş olduk. Bu alanın geleceğinde hangi adımı atacaksak artık bu alan planlarına bakacağız. Buraya ne yapılacaksa bu planlara bakılarak yapılacak. Zaten burası daha önce UNESCO tarafından geçici miras listesine alınmış bir yer. Burasını UNESCO'nun kesin listesine alma gibi bir hedefimiz var. Bizim için çok önemli bir yer olan Çanakkale tarihi alanını dünyanın en büyük açık hava müzesi haline getirmek istiyoruz. Hedefimiz bu” dedi.

ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALANI 1/50.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI VE EKİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ TARİHİ ALAN PLANINI İNCELEMEK İÇİN LİNKLERİ TIKLAYINIZ:

http://catab.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/53054,tarihialan150000cdpplanhukumleripdf.pdf?0

http://catab.kulturturizm.gov.tr/Eklenti/53055,tarihialan125000tapplanhukumleripdf.pdf?0​

(HABER : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.941 kez okundu