YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Homeros Sanat Ödülü Kazak Sanatçı Akbar’ın

16 Ağustos 2014 tarihinde eklendi

51.Uluslararası Troia Festivali'nin Resmi Açılış Töreni, Troia Antik Kenti'nde gerçekleştirildi. Festival kapsamında her yıl geleneksel olarak verilen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü bu yıl Kazak sanatçı Anjelika Akbar'ın olurken, Akbar verdiği piyano resitali ile açılışa ayrı bir renk kattı. Troia Antik Kenti'ndeki açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan'ın yanı sıra, kent protokolü ve çok sayıda davetli katıldı. Antik Kentin tarihi atmosferinde kokteyl ile başlayan tören, antik tiyatrodaki açılış programı ile devam etti. Burada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özellikle son altı yıldır açılış törenlerinde yapmış olduğu konuşmalarında savaş, gözyaşı ve barış umudu bulunduğunu dile getirerek, 51. kez düzenlenen festivalin açılış konuşmasında da barış ve özgürlüğe yeniden vurgu yaptı. “Soma’da kaybettiğimiz 301 canın acısı yüreklerimizde iken, bu yıl ki etkinlik planlarımızı yeniden gözden geçirdik. Festivalimizi de olabildiğince duyarlı, dingin ve sakin bir şekilde geçirmek üzere planladık. Hakkımız olan eğlenmekten Çanakkale’yi haklı olarak mahrum bırakırken, İnsanlık vicdanında da savaşı mahkûm ediyoruz” diye konuşan Başkan Gökhan, bu kapsamda festivalin sloganına bu yıl 'barış' ile birlikte 'özgürlük' olgusunun da eklendiğini belirterek, “Özgürlük Haktır, Haklar Özgürlük İçindir” şeklinde düzenlendiğini kaydetti. Başkan Gökhan sözlerini, “Herkes isterse, barış ve özgürlük imkânsız ve hayal değildir. Savaşın iyisi olmadığı gibi, barışın da kötüsü olmaz diyoruz. Yaşasın barış ve özgürlük” diyerek sözlerini tamamladı.
Afiş Yarışması Ödülü Sahibini Buldu
Açılış programında ayrıca 51. Uluslararası Troia Festivali Afiş Yarışması'nın kazanan ismine de ödülü takdim edildi. Bu yıl 52 üniversiteden 403 eserin katıldığı yarışmanın birincisi İdil Dilan Soyer'e ödülünü Başkan Gökhan takdim etti. Soyer'in tasarımı, festivalin tüm basılı ve görsel materyallerinde kullanıldı. Ayrıca bu materyaller hazırlanırken hiçbir ağaç kesilmedi, basılı ürünler tamamen geri dönüşümlü malzemelerden üretildi.
Ödül, Akbar'ı Duygulandırdı
Festival kapsamında geleneksel hale gelen Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü'nün bu yıl ki sahibi ise Kazak sanatçı Anjelika Akbar oldu. Besteci ve piyanist Akbar'a da ödülünü takdim eden Başkan Gökhan, “Ödülümüzü naifliği, duruluğu, müzik yoluyla insanlığa yaymaya çalıştığı ahenge teşekkür için Sayın Anjelika Akbar’a vermeyi uygun bulduk” diye konuştu. Heykeltraş Cem Sağbil tarafından özel olarak hazırlanan Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü'nü Başkan Gökhan'dan alan Anjelika Akbar, oldukça duygulanırken yaptığı konuşmada da bugüne kadar aldığı en önemli ödülün Homeros Bilim, Kültür ve Sanat Ödülü olduğuna dikkat çekti. Akbar, “Savaş ne zaman biter? İçimizdeki barışı bulduğumuz zaman... Ben de içimdeki barışı bulmaya ve bu ödüle layık olmaya çalışacağım” diye konuştu.
Troia Bestesi Büyüledi
Akbar ardından açılış için gelen davetlilere unutulmaz bir piyano resitali keyfi yaşattı. Akbar'ın mini konserinde ilginç bir detay da dikkat çekti. Konseri öncesinde ayakkabılarını çıkaran Akbar, uzun bir süredir konserlerine ayakkabısız çıktığını belirterek, “Ben evimde de bu şekilde çalışıyorum. Burası da benim evim. Ben de sizi evimde ağırlıyorum” diye konuştu. Akbar, ardından festivale özel olarak bestelediği 'Troia' adlı eserini seslendirdi. Bestenin aynı zamanda bir aşk hikayesi olduğuna dikkat çeken Akbar, “İçimizdeki barışı bulmamız gerekiyor. Bu da aşksız olmaz” diye konuştu. Akbar, konserinde ayrıca Çanakkale İçinde türküsünün piyano uyarlamasını da davetlilerle paylaştı. Akbar, birbirinden güzel eserleri ile dinleyenleri büyülerken, konseri sonunda da büyük alkış aldı.
Kentteki Etkinlikler Gün Boyu Devam Etti
51.Uluslararası Troia Festivali'nin ikinci gününde de etkinlikler hız kesmedi. Kentin pek çok noktasında pek çok kişiye hitap eden etkinlikler büyük beğeni topladı. Festival programı kapsamında 'Bienaldeyiz' ekibinin 'Dilek Bağı' etkinliğine Başkan Gökhan da katıldı. Havra önünden başlayan etkinlikte Tıflı Camii, Aynalı Çarşı, Ermeni Kilisesi, Fatih Camii, Tekke Sokak, Yalı Cami, Kemalyeri Sokak, Saat Kulesi güzergahında çalışma gerçekleştirilerek, ibadethaneler ve kültürler birbirlerine dilek bağları ile bağlandı.
Sergiler Büyük İlgi Görüyor
Başkan Gökhan, festival kapsamında açılan sergileri de ziyaret ederek, eserler hakkında bilgi aldı. Başkan Gökhan son olarak, Korfmann Kütüphanesi'ndeki 'Benim Sokağım-Bizim Mahalle' Fotoğraf Sergisi ile Mahal'deki 'Gezi-Madenciler-Çocuk Gelinler' isimli Nejdet Demirtaş'ın Sualtı Fotoğraf Sergisini ziyaret etti.
Yeşim Salkım ve Metin Uca Özgürlük Parkı'nda Sahne Aldı
Festival kapsamında Yeşim Salkım ve Metin Uca Özgürlük Parkı'nda sahne alarak davetlilere keyifli bir konser verdi. Yeşim Salkım'ın şarkılarına Metin Uca da şiirleri ve sohbeti ile eşlik ederken, ikilinin performansı büyük alkış aldı.
Barış Kordonunda Keyifli Bir Gece
Barış Kordonunda sahne alan Çanakkale Kent Orkestrası, kentlilerden büyük alkış aldı. Konserin yanı sıra Barış Kordonundaki canlı heykel performansları da büyük ilgi topladı.
Çimenlik Kalesinde Dans ve Müzik Buluştu
Festival kapsamında Çimenlik Kalesinde ise Çıplak Ayaklar gösterisi gerçekleşti. Mihran Tomasyan'ın koreograflığını üstlendiği, müzik ve dans dolu performans keyifli anlar yaşattı.
Amfi Tiyatro'da Şenlikli Limonata
Amfi Tiyatro'da ise Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun Şenlikli Limonata isimli oyunu sahnelendi. Murat İpek'in yönettiği oyunda oyuncular Günay Karacaoğlu ve Fırat Doğruloğlu, performanslarıyla izleyicileri hem güldürdü hem de alkış topladı.

1.208 kez okundu