YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Nihayet Terk Edilmiş Gemilerden Kurtuluyoruz

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen yeni kanun tasarısı ile terk edilmiş gemiler ya da sahibi belli olsa bile üzerinde şerh bulunan terk edilmiş gemiler sorunu gideriliyor.

28 Kasım 2017 tarihinde eklendi

Kamuoyunda “torba tasarı” olarak bilinen “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” TBMM’de kabul edildi. Bu kanun tasarısı içinde yer alan ve Çanakkale ve yöresini de ilgilendiren terk edilmiş gemiler konusu da çözüme kavuşuyor.

Yeni kabul edilen yasaya göre Liman Başkanlığı idari sorumluluk sahasında can, mal, çevresel risk taşıyan, seyir ve seferin selametine engel olabilecek vaziyette karaya oturan, yan batık, batık, terk edilmiş veya atıl halde bulunan gemileri ve eşyasını çıkaracak ya da bulunduğu yerden kaldıracak. Bu süre, 45 günden fazla olamayacak. Belirlenen süre, gemi yabancı bayraklı ise geminin sicile kayıtlı olduğu devletin ilgili makamlarına, donatana ve kaptana bildirilecek; bu kişilerin adresleri bilinmiyorsa herhangi bir uluslararası denizcilik bülteninde ilan edilecek. Gemi Türk bayraklı ise donatan veya kaptana bildirilecek. Bu kişilerin adresleri bilinmiyorsa yurt düzeyinde dağıtımı yapılan ve tirajı 100 binin üzerinde olan gazetede ilan edilecek. Belirlenen süre içinde, bildirimde bulunulanlara ulaşılamaması veya ulaşılsa dahi ilgililer tarafından geminin çıkarılmasından ya da bulunduğu yerden kaldırılmasından imtina edilmesi halinde liman başkanı, gemi ve eşyasını çıkarmaya, çıkarttırmaya, kaldırmaya, kaldırtmaya, imha ettirmeye, satmaya ve sattırmaya yetkili olacak.

Bilindiği gibi Çanakkale’nin en önemli turistik yerlerinden birisi olan Bozcaada da bu şekilde batık durumdaki bazı gemiler yıllardır sahillerde kaderine terk edilmiş şekilde bulunuyordu. Yeni çıkan yasa ile bu ve bunun gibi gemilerin kısa sürede bölgeden kaldırılması ve sahillerin bu görüntülerden kurtarılması amaçlanıyor.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

3.510 kez okundu