YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Nusret” 104 Yıl Sonra Çanakkale Boğazı’nda Yine Aynı Rotasında

Çanakkale Deniz Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi, 104 yıl sonra mayınları döktüğü Çanakkale Boğazı’ndaki Erenköy Koyundaki aynı güzergahında yeniden seyir yaptı.

08 Mart 2019 tarihinde eklendi

Çanakkale Deniz Zaferi’nin efsane mayın gemisi Nusret’in 08 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu’na döktüğü mayınlar ile tarihin akışını değiştirmede üstlendiği rol ve öneminin anlatılması amacıyla Çanakkale Boğazı’nda geminin mayınları döktüğü Erenköy Koyu’nda bir tören düzenlendi. Çanakkale Boğaz Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen tören Nusret Mayın Gemisi’nin aslına uygun olarak birebir ölçülerde 2010 yılında Kocaeli Gölcük Tershanesi'nde inşa edilen “TCG Nusret” gemisinin sabah 07:15’te Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinden mayınların dökülmeye başlandığı Erenköy Koyu bölgesine intikal etmesi ile başladı. Ardından Nusret Mayın Gemisi'nin 104 yıl önce mayınların bıraktığı bölgede tören düzenlendi. Günün anlam ve önemi ile ilgili yapılan konuşmaların ardından şehitler için Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça tarafından denize çelenk bırakıldı.

Törene,  Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Yemliha Karakoç, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emrullah Büyük, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Yarbay Alparslan Baysal ile askeri personel ve diğer davetliler ile akreditasyonu yapılan basın mensupları katıldı. Törenin ardından Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesine geri döndü.

NUSRET MAYIN GEMİSİ HAKKINDA BİLGİ

Zafere atılan 26 mayınlık imzanın 104. yıl dönümüdür bugün. 18 Mart Boğaz Muharebesi’nin gizli kahramanı, zaferin en büyük mimarı olan Nusret Mayın Gemisi tek gecelik harekatı ile Çanakkale’yi büyük bir umut gören, İstanbul’a açılan kapı bilen müttefik donanmaya tarihinde görülmemiş bir yenilgi almasında en büyük paya sahip kahramanlarımızdandır. Nusret, Malatya Arapgirli Cevat Paşa'nın emriyle Osmanlı Donanması ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren mayın dökücü gemisidir. Asıl ismi “Nusrat” olan ama zamanla “Nusret” olarak kullanılan gemi, 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde kızağa çekildi ve 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katıldı. 1915 ilkbaharında uzun süredir Boğaz'ın girişindeki tabyaları bombalayan, keşif uçuşlarıyla ve mayın temizleme gemilerinin faaliyetiyle saldırıya geçeceği kesinleşen Müttefik Donanması artık saldırı için gün sayıyordu. Müstahkem Mevkii Komutanlığı 26 mayını Karanlık Liman'a dökme kararı aldı. 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece Nusret Mayın Dökücü Gemisi Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) Bey komutasında düşman gemilerinin projektörlerine aldırmadan Anadolu yakasındaki Erenköy'deki Karanlık Liman'a mayınlarını bıraktı. Geminin Çarkçı Başısı Ön Yüzbaşı Çarkçı Ali (Denizalp) efendidir. Nusret’in mayınları denize bırakmasının ardından sabah bölgede denizden ve havadan keşif yapan İngilizler bu mayınları bulamamışlardır. Nusret 'in döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona "Dünyanın En Ünlü Mayın Gemisi" unvanını kazandırmıştır. Nusret'in mayınları 639 kişilik mürettebatıyla “Bouvet”, onun ardından “HMS Irresistible” ve “HMS Ocean” zırhlılarını sulara gömdü. Bu sayede Nusret Çanakkale’nin geçilmezliğinde önemli bir rol oynadı.

(HABER / FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.150 kez okundu