YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Şanlı Zaferin 101. Yılını Kutladık

Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in yönettiği Türk Ordusunun muhteşem zaferiyle sonuçlanan Anafartalar Zaferi'nin 101. yılı Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenen törenlerle kutlandı.

10 Ağustos 2016 tarihinde eklendi

Gelibolu Yarımadası’nda Conkbayırı’nda saat 10:00’da gerçekleştirilen ilk resmi tören Atatürk büstüne çelenk bırakılması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı’nın okunması, Bayrağın göndere çekilmesi, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasıyla başladı. Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan Piyade Kurmay Yarbay Ali Ünlü, Anafartalar Zaferinin önemine değinerek, her anı zafer ve kahramanlıklarla dolu, her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu vatan parçasında milletin onurlu var olma mücadelesi verdiğini söyledi.

Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Çanakkale Savaşı’nda hayatlarını kaybeden vatan evlatlarına minnet duyduklarını belirterek, “Çok şehidimiz var biliyoruz. Onlara şükran borçluyuz. Allah rahmet eylesin diyoruz. Onların bizlere bıraktığı bu güzel ülkede onların onurunu korumak ve Cumhuriyetimizi görkemli bir demokrasiyle taçlandırma hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal da yaptığı konuşmada özveri ve kardeşlik kelimelerinin tam karşılığının Çanakkale olduğunu ifade ederek; “Herkes bilir ki, bu topraklarda yürütülen mücadele, birlik ve dirliğin manasıdır. Çanakkale ve özellikle Anafartalar, Türkiye Cumhuriyeti'nin ön sözünün yazıldığı yerdir” dedi.

Törende yapılan konuşmalardan sonra Abdülkadir Katra Sanat Tiyatrosu oyuncuları Anafartalar Muharebesini canlandırıldı.

İKİNCİ TÖREN KABATEPE ESKİ JANDARMA İSKELESİ MEVKİİNDE YAPILDI

Conkbayırı’ndaki törenin ardından ikinci tören ise Kabatepe bölgesinde düzenlendi. İznik Mehteran Ekibi tarafından Mehteran Gösterisi ile başlayan etkinlikler şiir ve öykü yarışmasında dereceye giren 10 öğrenciye ödüllerinin takdim edilmesi ile devam etti. Ardından Çanakkale İl Müftülüğünce hazırlanan ve tüm Şehitlerimiz için okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ve mevlit töreni ile etkinlikler sona erdi.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU BÜYÜK ANAFARTALAR KÖYÜ'NDEKİ ALTERNATİF TÖRENE KATILDI

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu yıl Eceabat ilçesine bağlı Büyük Anafartalar Köyü'nde düzenlenen alternatif kutlama törenine katıldı. Köyün Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vedat Sakman’ın Anafartalar Zaferi hakkında bilgi vermesinin ardından günün anlam ve önemi ile ilgili şiirler okundu. Güvenç Dağüstün’ün Kuvay-ı Milliye Destanını seslendirip, törene katılanlarla birlikte Çanakkale Türküsünü söylemesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu konuşmasında Çanakkale Savaşının önemine değinerek, “Çanakkale Savaşı sadece bizim tarihimizi belirleyen bir savaş değil, dünya tarihini belirleyen önemli bir savaştır. Dolayısıyla bu savaş bir ölüm kalım savaşının ötesinde bir toplumun özgürlük savaşıdır, gelecek savaşıdır. Egemen güçlere direnmesi savaşıdır. Bu nedenle bu savaş hepimizin kutsal savaşıdır. Bu savaşın ortaya çıkardığı bir gerçek daha var. Bu savaş Gazi Mustafa Kemal gibi bir kahramanı tarih sahnesine çıkaran bir savaştır” dedi.

10 AĞUSTOS 1915 CONKBAYIRI SÜNGÜ HÜCUMU HAKKINDA BİLGİ

9 Ağustos 1915 günü Suvla Koyu’nda karaya çıkan İngiliz Kolordusunu mağlup ederek 1. Anafartalar Zaferi’ni kazandıktan sonra Conkbayırı’ndaki müttefik tehdidini ortadan kaldıran Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal,  9 Ağustos gecesi Conkbayırı’nda bulunan 8. Tümen karargahına gelmiştir. Bu bölgedeki birlikler İngiliz topçularının yoğun ateşiyle dağılmış, Conkbayırı’nda cepheyi koruyan ve nizami cephe hattını muhafaza eden alaylar olarak sadece 8. Tümen ’e bağlı olan 23. ve 24. Alaylar vardı.  Güney cephesinden de takviye olarak 28. ve 41. Alayların gelmesi planlanmaktaydı. Mustafa Kemal, 10 Ağustos sabahı saat 04.30’da baskın tarzında yapılacak bir taarruz kararı almıştır. Bu taarruz, süngü hücumu olacaktı.

Mustafa Kemal Anafartalar Muharebelerine ait tarihçesinde 10 Ağustos gününü şu şekilde anlatmaktadır; “Gecenin karanlık perdesi tamamen kalkmıştı. Artık hücum anıydı. Saatime baktım. Dört buçuğa geliyordu. Birkaç dakika sonra ortalık tamamen ağaracak ve düşman askerlerimizi görebilecekti. Düşmanın piyade ve mitralyöz ateşi başlar, kara ve deniz toplarının mermileri bu sıkı düzende duran askerimiz üzerinde bir defa patlarsa, hücumun imkansızlığına şüphe etmiyordum. Hemen ileri koştum. Tümen komutanına rastladım. O ve her ikimizin refakatinde bulunanlarla hücum safının (mevzinin) önüne geçtik. Çok seri ve kısa bir teftiş yaptım. Önünden geçerek yüksek sesle askerlere selam verdim. Dedim ki: “Askerler! Karşımızdaki düşmanı mağlup edeceğimize hiç şüphe yoktur. Fakat siz acele etmeyin. Önce ben ileri gideyim. Siz, ben kırbacımla işaret verdiğim zaman hep birden atılırsınız!”Komutan ve subaylara da askerlerin dikkatini işaretime çekmelerini emrettim. Ondan sonra hücum safının önünde bir yere kadar ileri gidildi ve oradan kırbacımı havaya kaldırarak hücum işaretini verdim. Bütün askerler, subaylar, artık herşeyi unutmuşlar, bakışlarını, kalplerini, verilecek işarete yöneltmiş bulunduruyorlardı. Süngüleri ve bir ayakları ileri uzatılmış olan askerlerimiz ve onların önünde tabancaları, kılıçları ellerinde subaylarımız kırbacımın aşağıya inmesiyle demirden bir kitle halinde aslanca bir hücumla ileri atıldılar. Bir saniye sonra düşman siperleri içinde göğe yükselen sesten başka bir şey duyulmuyordu! “Allah Allah Allah!...”Düşman silah kullanmaya zaman bulamadı. Boğaz boğaza kahramanca mücadele sonucunda ilk hatta bulunan düşman tamamen imha edildi. Muharebe meydanındaki durumu izlerken bir şarapnel parçası göğsümün sağ tarafına çarptı. Cebimde bulunan saati parça parça etti. Vücuduma giremedi. Yalnız derince bir kan lekesi bıraktı. Bu parçalanmış saati daha sonra, bugünün hatırası olmak üzere, Liman Paşa’ya verdim. O da aile asalet armasını havi kendi saatini bana verdi”

İşte bu süngü muharebesiyle müttefikler Conkbayırı’ndan tamamen geriye atılmıştır. 25 Nisan 1915’ten itibaren Kocaçimen-Conkbayırı hattını hedefleyen müttefik tehdidi ortadan kaldırılmıştır. 10 Ağustos Süngü Hücumu ile birlikte Arıburnu-Anafartalar-Conkbayırı kuşatma harekatı son bulmuş olup; 6 Ağustos 1915’te başlayan ve her iki tarafa da ağır zayiatlar verdiren “Anzak Planı” çökmüştür.  Bu mücadelede, tüm insanlık erdemleriyle donanmış bir şekilde çarpışan komutanlarımızın ve askerlerimizin tek hadefi tükenme noktasına gelen vatanı özgürlüğe taşımak olmuştur. 10 Ağustos Zaferi geleceğe taşıyacağımız, şan ve şeref dolu manevi bir miras olarak ulusumuza armağan edilmiştir.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

2.201 kez okundu