YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Şehitler Abidesi Yeni Görünümüne Kavuştu

Çanakkale’de her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası’nda yer alan Şehitler Abidesi ve sembolik şehitlikler gerçekleştirilen yapım, bakım ve onarım çalışmalarıyla yeni görünümüne kavuştu.

16 Haziran 2017 tarihinde eklendi

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri, “Şehitler Abidesinin karşı kısmında yer alan Sembolik Şehitliğin zemininde yer alan ponza taşından dolayı ziyaretçiler yağmurlu havalarda yürüme güçlüğü çekmekteydi. Gerçekleştirilen zemin ıslah ve yenileme çalışmalarıyla eski zemin kaldırılarak alt katmana çakıl malzemeden drenaj katmanı teşkil edildi. Bunu takiben zemine belirlenen kotlara uyacak şekilde beyaz kırma taş serilip tesviyesi yapıldı. Daha sonra prekast olarak yapılmış malzemeler yürüyüş yollarına konuldu. Ayrıca sembolik şehitlikler için canlı bitki tedarik edilerek ekimi yapıldı. Bunun dışında projeye uygun olarak hazırlanan banklarda ziyaretçilerin dinlenmesi için belirlenen yerlere konuldu. Aydınlatma ve diğer alt yapı montajı da yapılan sembolik şehitlik yeni hali ile ziyarete açıldı” dedi.

ŞEHİTLER ABİDESİ’NDE YER ALAN LAVABOLAR YENİLENDİ

Şehitler Abidesi’nin bulunduğu bölgede modern lavaboların yapılması için çalışmalarda yapıldığını belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri, “Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan Şehitler Abidesi’nde mevcut lavaboların yenilenmesi ihtiyacı da ortaya çıkmıştı. Bu doğrultuda Başkanlığımız söz konusu lavaboların yenilenmesine yönelik bir proje uygulamaya koydu. Proje kapsamında lavabolardaki kompakt lamine malzemeden yapılmış dar ve zeminden yüksek kabinler yerine, duvar bölmeli, seramik yüzeyli kabinler oluşturuldu.. Lavaboların bahçe kısmında granit küp taşlar onarımdan geçirilirken, eğim uygun yöne çekilerek bahçe kısmı ahşap çit ile çevrelendi. Ayrıca lavabolar için yapılan arıtma sayesinde çıkan atık su çevreye zararsız hale getirilildi” dediler

BAY VE BAYAN ŞADIRVANI YAPILDI

Şehitler Abidesi’ne gelen ziyaretçilerin talepleri doğrultusunda erkek ziyaretçiler için tuvaletlerin önündeki açık alana granit ve mermer kaplamalı şadırvan yapıldığını da belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri aynı proje kapsamında bayanlar için ise kapalı şadırvan yapıldığını sözlerine eklediler.

(HABER / FOTOĞRAF : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.788 kez okundu