YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Tarihi Tüfek 103 Yıl Sonra Çanakkale’de...

Çanakkale Savaşı sırasında 5. Ordu Kumandanı Mareşal Liman Von Sanders’in üzerine kendi çakısı ile ismini yazdığı tarihi İngiliz tüfeği 103 yıl sonra Eceabat’ta Bigalı Atatürk Evi Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

02 Eylül 2018 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri 19. Tümen Kumandanı Yarbay Mustafa Bey’in Arıburnu Muharebeleri’nde esir düşen İngiliz askerlerinden birine ait tüfeğin kabzası üzerine tarih ve imzasını çakı ile kazıdığın belirterek; “Daha sonra bu tüfeği 5. Ordu Kumandanı Mareşal Liman Von Sanders’e hediye etmiştir. Lİman von Sanders ise kabzanın diğer tarafına da kendi ismini kazımış ve “Arıburnu Muharebesi” notunu düşmüştür. Edirne Valisi Hacı Adil Bey muharebe alanına geldiğinde Liman Von Sanders, Yarbay Mustafa Kemal Bey’in üstün vasıflarını överek Türk milletine bir saygı ifadesi olarak Edirne Valisi Hacı Adil Bey’e “Bu tüfeği ülkeme götürmektense size hediye etmek istiyorum. Lütfen kabul edin.” demiştir. 3. Kolordu Kumandanı Mîrliva Mehmet Esat Paşa ile Hacı Adil Bey, 16 Mayıs 1915 tarihinde 19. Tümen Kumandanı Yarbay Mustafa Kemal Bey’in karargâhını ziyaret eder. Vali Hacı Adil Bey; Mareşal Liman von Sanders’in Yarbay Mustafa Kemal hakkında söylediği övgüleri kendisine iletmiş, Mustafa Kemal Bey’in Liman Von Sanders’e hediye ettiği tüfeğin de tarafına hediye edildiğini söylemiştir. Yarbay Mustafa Kemal Bey de tüfeği Mareşal’in ülkesine götürmek yerine Vali Bey’e hediye etmesini memnuniyetle karşılamıştır” dediler.

Edirne Valisi Hacı Adil Bey’in torunu Ömer Arda’ya ait ata yadigarı olan tüfeğin şuanda Eceabat’ta Bigalı Atatürk Evi Müzesi’nde sergilenmeye başlandığını belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yetkilileri, Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 103. yıl dönümünde Tarihî Alana gelen tüm ziyaretçilerle bu hatıratı paylaştıklarını ifade ettiler.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

Etiketler :
2.011 kez okundu