YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Ve... Beklenen “Çanak-Kule” İhalesi Yapıldı

(ÖZEL HABER) – Çanakkale’de Radar Tepesine yapılması planlanan ve Türkiye’de de bir ilk olacak 100 metre yüksekliğindeki "Karasal-Sayısal Radyo-Televizyon Kulesi" (Çanak-Kule) projesinin ihalesi önceki gün yapıldı.

21 Temmuz 2016 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre Çanakkale’de zamanın Valisi Abdülkadir Atalık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) Başkanı Dursun Güleryüz ile birlikte 15 Ağustos 2010 tarihinde Çanakkale’de Ticaret Borsası toplantı salonunda imzaladıkları protokolle il merkezinde Radar tepesine "Karasal-Sayısal Radyo-Televizyon Kulesi"nin (Çanak-Kule) yapılması kararı alınmıştı.

Protokolün ardından Çanakkale İl Özel İdaresi Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü tarafından açılan “Uluslararası  Ön Seçimli Mimari Proje Yarışması”nda buraya yapılacak kulenin nasıl olacağı belirlenmiş ve bu konudaki yarışma sonuçları 15/Mart/2014 Cumartesi günkü 28942 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Yapılan değerlendirmeler sonunda Powerhouse Company & IND [Inter.National.Design]’e ait proje birinci seçilerek bu projenin yapılmasına karar verilmişti. Yetkililer "Karasal-Sayısal Radyo-Televizyon Kulesi" Uluslararası Ön Seçimli Mimari Yarışması’na dosya gönderen 144 yarışmacı ekipten 130′unun değerlendirmeye alındığını ve bu 130 katılımcı arasından 8 ekibi belirledikten sonra bunlar arasında birinciyi belirlemek için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, yapılan değerlendirmeler sonunda Powerhouse Company & IND [Inter.National.Design]’e ait projenin Radar tepesi olarak bilinen 311 rakımlı tepeye yapılmasının kararlaştırıldığını açıklamışlardı.

YARIŞMA ÇANAKKALE VALİLİĞİNCE YAPILDI

Çanakkale Valiliği tarafından gerçekleştirilen yarışma sonunda karar verilen projeye göre Radar tepesine yapılacak "Karasal-Sayısal Radyo-Televizyon Kulesi" şehrin adeta bir simgesi olacak. 311 rakımlı tepeye yapılacak olan kule ile ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer kule yüksekliğinin zemin kotundan antenin en üst noktasına kadar 100 metre olacağını belirttiler. Buna göre kule yüksekliği teknik gereklilikler doğrultusunda ve sivil havacılık sınırları dikkate alınarak belirlendi. Bu projede kapalı ve açık alanlara sahip seyir terasları ve kamuya açık alanlar bulunacak ve kule güzel bir görünümde olması için gece ve özel günlerde aydınlatılacak. Otopark alanı içermeyecek kulede enerjinin geri dönüşümlü olarak kullanılması da planlanacak. Kulenin bulunduğu yerde ayrıca mimari mekanların en üst kotunda Orman Bölge Müdürlüğü’nce kullanılacak 360 derece etrafı görebilecek ve içinde bir ailenin yaşayabileceği özelliklere de sahip olacak.

İHALEYE 8 FİRMA KATILDI

6 yıl süren aranın ardından önceki gün Çanakkale İl Özel İdare Müdürlüğü’nde yapılan "Karasal-Sayısal Radyo-Televizyon Kulesi" (Çanak-Kule) ihalesine 8 firma yetkilisi katıldı. Teklifleri alan yetkililer verilen teklifler arasından seçim yaparak birisine karar verecekler. Önümüzdeki hafta içinde kazanan firmanın açıklanmasının beklendiği projeye göre yapılacak 100 metre yüksekliğindeki kulede kapalı seyir terasının yanı sıra asansör dışında analog ve dijital yayınların şehre verileceği bir sistem, radyo TV ve GSM antenleri, valilik, belediye ve diğer sosyal toplum kuruluşlarına ait telsiz antenleri yer alacak. Ayrıca bu kule orman gözetleme sistemi olarak kullanılacağı gibi, meteorolojik durum ışıklandırılması da yapılarak havanın ertesi gün nasıl olacağı buradaki renklerle öğrenilebilecek. İhalenin ardından 10 gün içinde yer tesliminin yapılacağı yerde çalışmalar 1100 (Bin yüz) günde tamamlanacak.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO
4.542 kez okundu