YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Yazar Fazıl Sayın’dan Muhteşem Roman

27 Ocak 2015 tarihinde eklendi

Yazar Fazıl Sayın’ın 15 ay süren çalışmaları sonucunda tamamladığı “Maydos't İskelesi/Çanakkale" isimli Romanı okuyucuları ile buluştu. Çanakkale’de yaşamını sürdüren Fazıl Sayın, bundan önce bir eserinin daha bulunduğunu belirterek; “İki Yakalı Şehir” isimli deneme olarak yazdığım eserim ardından şimdi de "Maydos't İskelesi/Çanakkale" isimli romanımı tamamlayarak okuyucularım ile buluşturdum. Bu romanımı yaklaşım 15 ay süren çalışmalarım sonunda tamamladım. 382 sayfalık eserimde 1908 ve 1915 yılları arasında Çanakkale’de yaşayan Türk, Ermeni, Rum, Yahudi, Levanten ve Roman ailelerden oluşan barışık şehir düzeninin siyasallaşması ve rant yüzünden huzur ile komşulukların bozulmasını ele aldım. Romanımın ismimi de özellikle “Maydos't İskelesi” yani “Dostların İskelesi” olarak koydum. Çanakkale’de Maydos iskelesinin önemi büyük. Bu romanda anlatılanları işte o Maydos İskelesinin ağzından okurlarımız okuyacaklar. Romanım D&R ve bütün kitapçılardan 20 TL’den satın alınabilecek” dedi.
ROMAN EDEBİYAT OTORİTELERİNDEN TAM PUAN ALDI
Fazıl Sayın yeni romanının edebiyat otoritelerinden tam puan aldığını da belirterek, “Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Tarih ve Medeniyet Programı Yapımcısı Prof. Dr. Mehmed Fatih Can gibi birçok önemli isim romanımı çok beğendiklerini belirttiler. Bu da beni çok mutlu etti” dedi. Öte yandan romanı okuyan ünlü isimler ise eser ile ilgili şu ifadelerde bulundular:
Prof. Dr. Mim Kemal Öke: Çanakkale " adının her dilde - kültürde adeta mistik bir tınısı vardır. Mekânın bizi olduğu kadar ziyaretine gelen tüm yabancıları dahi sarıp sarmalayan o büyülü atmosferini bir yüzyıldır dile getirmeye çalışıyor kalemler... Nice efsaneler doğuyor bu kan çiçeklerinin açtığı topraklardan... Bu kez bir - sözüm ona - cansız ( Mydos't) İskelesi katılıyor, o kervana. 1915'e gelinceye değin şahit olduklarını aktarıyor bize... Hem de sevgi dolu yüreğiyle... Üzerine basıp geçenlerin hepsini hoşça kucaklayarak. Satırlardan yükselen sıcaklık kalbinizi burkacak, ama zorlamadan, abartmadan, en doğal akışıyla süregiden o üslup sizi bir insanlık terapisine tabi tutacaktır. Tebrikler.”
Mehmed Fatih Can: (Tarih ve Medeniyet Programı Yapımcısı) “Şu Boğaz Harbi”ne giden sürecin içinden insana ve insani olana dair sıcak bir “Çanakkale” anlatımı… Renkli ve sahici duygular. Kıvrak kalemi, duygusal ve akıcı dili, orijinal ve sürükleyici konusu, calib-i dikkat kurgusuyla şirin bir mekân üzerinden mücerred bir panoramayı gönüllere nakşetmeye aday bir roman. Fazıl Sayın’ı ve naşirini tebrik ediyorum.
Prof. Dr. Ziya Avşar: “Mydos’t İskelesi Çanakkale, yazarın şahsında bir şairle nasirin el ele v-ererek kurguladığı bir romandır. Bu yüzden kimi karakterler azade bir mısra gibi yalın ve içe işl-–--eyici, kimi karakterler de nesir gibi yoğun ve oylumludurlar. Fazıl Sayın, sıcak, canlı, akıcı, duygulara ve yüreğe dokunan üslubu ile edebiyatımıza rahat okunan bir eser armağan etmiştir”
Yrd. Doç. Dr.Halil Ersin Avcı: “Mydost, Türk Edebiyatında yeni bir dönemin başlangıcı, Çanakkale Savaşı’nın süjeden objeye dönüşümünün, romansı anlatımda insanın olaya galip gelişinin Türk romanındaki adeta betimsel Çanakkale abidesi. Türk yapımı filmlerde ve Türk yazını tarihi romanlarda görmeye alıştığımız ve bizi çok sıkan olayın içinde kaybolan insanın, adeta ben buradayım diye haykırışı Mydost.”            
Süleyman Faruk Göncüoğlu: “Osmanlı döneminin son demleri, Çanakkale'nin sosyal hayatını keşfedebildiğimiz Mydos’t İskelesi, tarihi bir romandan çok öte, dönemin sosyolojik veri tabanı kadar zengin bir çalışmayı ifade etmektedir.”               (Haber: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

2.254 kez okundu