YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de “Kil” Sempozyumu Düzenleniyor

03 Eylül 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü tarafından gerçekleştirilen “16. Ulusal Kil Sempozyumu” Troia Kültür Merkezi’nde başladı. Programın açılışında Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Kil Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Asuman Günal Türkmenoğlu, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Yılmaz, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal birer konuşma yaptılar. Prof. Dr. Süha Özden, kilin hayatımızda çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek şunları söyledi: “Bazen hissediyoruz, bazen hissetmiyoruz ama birçok alanda kil hammadde olarak yer almakta. Arkeolojik bulgulara baktığınız zaman bunun içinde kille ilgili her şeyi bulabilirsiniz. Yaşamı kolaylaştıran, hayatı güzelleştiren bir unsur olarak karşımıza çıkmış. Bu tür toplantılar ise bunu daha yakından tanımamızı sağlıyor. Kil Sempozyumu’nun 16.’sının üniversitemizde ve şehrimizde yapılıyor olmasından ayrıca gururluyum. Bu yörede seramik sektörünün yoğun olması nedeniyle önem arz ediyor” dedi.
Prof. Dr. Asuman Günal Türkmenoğlu ise Kil Bilim Derneğinin geçmişinin çok önceye dayandığını ve bunun bir ihtiyaçtan doğduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Türkiye’nin doğal kil potansiyeli çok yüksek. Bununla birlikte kamuda, özelde ve üniversitelerde uygulamalı çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. İlk Kil Sempozyumu’nu ise 1983 yılında Çukurova Üniversitesi Toprak Bölümü gerçekleştirmiş. Bu sempozyumlar devam etti. Kil interdisipliner bir konu ve konu ile ilgili geniş bir platformda araştırmacılar çalışma yapmakta”.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Yılmaz ise Çanakkale’nin kili değere dönüştüren bir şehir olduğunu belirterek Çanakkale seramiklerinin de bir dünya markası olduğunu ifade etti. Yılmaz, Gelibolu Yarımadası gezildiğinde orada kilden yapılmış birçok hatırat eşya görülebileceğini kaydetti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer ise konuşmasında üniversitelerin çok önemli faaliyet alanlarından bir tanesinin bilimsel kongrelere, toplantılara, sempozyumlara ev sahipliği yapması olduğunu belirterek bu gibi faaliyetlerin üniversitelerin olmazsa olmazları olduğunu kaydetti. Rektör Acer şunları ifade etti: “Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında Çanakkale ve ÇOMÜ çok faal günler yaşıyor, çeşitli kongre ve bilimsel toplantılara ev sahipliği yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ulusal, uluslararası alanlarda faaliyetlere ev sahipliği yapmaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde, bu faaliyetlerin verimli geçmesini sağlayacak çalışmalar yapıyoruz.  Bu bağlamda gerçekten teşekkürü hak eden hocalarımız ve kurumlar var. Maddi olarak bu sempozyumun gerçekleşmesine katkı sağlayan kurumlara sempozyum adına teşekkür ediyorum. Türkiye’de özellikle büyük başarıların arkasını eşelediğiniz zaman bazen sadece birkaç kişiye ulaşıyorsunuz. Gerçekten ülkemizde özverili çalışarak ciddi başarılar sağlayabiliyorlar. Bu bizim kültürümüzle alakalı bir şey. Bazen hiçbir maddi karşılık gözetmeden ciddi çabalar sarf edebilen bir toplumuz. Burada emeği geçen tüm hocalarımıza Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süha Özden şahsında teşekkür ediyorum. Üniversitemiz adına şükranlarımı sunuyorum.  Çanakkale’de belli bir süre devam edecek bu sempozyum süresince burada bulunan hocalarımız ve misafirlerimiz umarım verimli ve keyifli zaman geçirirler. Hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum.  Sempozyumun verimli geçmesini diliyorum” dedi.
Belediye Başkan Vekili Bilge Şimşek ise böylesine anlamlı bir organizasyonda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında sizleri burada ağırlıyor olmak bize onur veriyor. Sizlerin burada olması bize değer katıyor. Organizasyonda emeği olan ve katılan herkese başarılar diliyorum” dedi. YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal ise sempozyumda bulunmaktan büyük bir onur duyduğunu söyleyerek hem küresel boyutta, hem de ulusal boyutta seramiğin hammadde süreçleri hakkında bilgi verdi. Sempozyum panelistlerin sunumlarıyla 5 Eylül 2015 Cumartesi gününe kadar devam edecek.