YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel
22 Ocak 2017 tarihinde eklendi

Çanakkale’den Kimler Geldi, Kimler Geçti? “Operatör Doktor Ali Yaşatan”

İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasına dokuz ay vardı. Çanakkale Merkez Belediye Tabibi Dr. Süleyman Bey, Sahil Sıhhiye’de boş bulunan doktor kadrosuna nakledildi. Bu nedenle boşalan Belediye Tabipliği’ne Giresun Memleket Hastanesi eski baştabibi olan ve Çanakkale’de ikamet eden Operatör Doktor Ali Yaşatan, Bakanlık tarafından tayin edildi ve 1939 yılı Ocak ayında görevine başladı. Aradan dört yıl sekiz ay geçti. İkinci Dünya Savaşı bütün şiddetiyle devam ediyordu. Çanakkale, 1943 yılı Eylül ayı başlarken acı bir haberle sarsıldı. Herkesin çok sevdiği, yoksulluk ve savaş ortamı içerisinde tüm Çanakkalelilerin yardımına koşan Dr. Ali Yaşatan hayatını kaybetti. Dr. Ali Yaşatan’ın ölüm haberi İstanbul’dan geldi. Haber duyulur duyulmaz, onu tanıyan ve seven herkesi yasa boğdu. Kıymetli Dr. Ali Yaşatan, söylendiğine göre bir boğaz iltihabına kurban gitmişti. Bu iltihap kendisini nefes alamayacak hale getirdiği için burada acil müdahaleye ihtiyaç duyulmuştu. Yapılan ameliyattan sonra rahat ettiği ve müteakiben daha esaslı bir tedavi için İstanbul’a gittiği, hatta İstanbul’dan alınan haberlere göre iyileştiği anlaşılıyordu. Sevgili Dr. Yaşatan, aniden vefat etti. Belki de alınan haber doğru değildi. Belki, tedavisi mümkün olmayan bir hastalık baş göstermişti. Ama bunları hatırlatmak artık Dr. Ali Yaşatan’ı geri getirmeyecekti. Ali Yaşatan artık aramızda değildi.1943’te bütün Çanakkalelilerin kalbinde Ali Yaşatan için büyük bir acının yer aldığını ve yine orada minnet ve şükran duygularından örülmüş ebedi bir hatıranın yer aldığını görürüz.

Çanakkale, Ali Yaşatan’ı bu kadar derin duydu ve sevdi. O da Çanakkalelileri aynı duygu ve belki de daha derin bir sevgi ile kucakladı ve yaralarını sardı. Uzun yıllar, bu karşılıklı sevgi, bir an bile yok olmadan ve azalmadan ölümüne kadar devam etti. Çanakkalelilerin çok sevdiği Valileri Süreyya Yurdakul’a ilk müdahaleyi de Dr. Ali Yaşatan yapmıştı. Yurdakul’un kızı Beria Hanım babasının vefatı sonrasında Dr. Yaşatan’a babasın yaşaması için gösterdiği çabalar için şöyle teşekkür etmiştir:

 Ebediyyen kaybettiğimiz sevgili babamız Süreyya Yurdakul’un gerek hastalığında ve gerek cenaze töreninde gösterdikleri yakın alakadan dolayı Çanakkale Valisi Sayın Fehmi Vural, Cumhuriyet Halk Partisi Reisi Halil Dilmaç, Belediye Reisi İhsan Berkin, kendisinin son demlerindeki acılarını tahfife uğraşan sevgili dostumuz Dr. Ali Yaşatan, Çanakkale Memleket Hastanesi Başhekimi ile diğer hekimleri ve hemşireleri, Liman İşletmesi’ndeki arkadaşlarımız Cevdet, Rasim Soydan, bilhassa kendisini elleri üstünde ebedi yatağına kadar takip eden sayın bütün Çanakkalelilere ve yurdumuzun her köşesinden telgrafla acımıza iştirak eden bütün dostlarımıza derin teşekkür ve minnettarlığımızı alenen beyan ederiz.”  

Dr. Ali Yaşatan, Çanakkaleli hastalar için bir şefkat ve şifa kaynağı idi. Bir ruhu asırdan fazla hastalarına mütemadiyen kalbinden ve mütehassıslığından veren ve bunun karşılığını genellikle sadece dua alarak vicdanını doyuran bu yüksek karakterli insanın ölümüne karşı ne kadar ağlansa, üzüntü duyulsa yeridir. Hayatını bu kadar asil ve insani hizmetlerle sarmış ve arkasında on binlerin hürmet ve minnetlerini kazanarak hayata gözlerini yummuş olan Dr. Ali Yaşatan, gerçekten gıpta edilecek örnek bir kişiydi. Bir doktor olarak, geniş bilgili ve tecrübesiyle bir mütehassıstı. Bir insan olarak, en yüksek duygulara sahip ve halk için insan için hizmet ve feragatte sınır tanımayan bir fazilet sembolüydü. Ölüm, bu büyük insanı ebedi âleme götürdü. Vücudunu toprak aldı belki ama onun ebedi kalan manevi tarafı, Çanakkalelilerin içinde her türlü olayların etkisinden korunmuş olarak yaşayacaktı. O büyük ve bahtiyar insanı, mutlu bir ölü olarak Çanakkaleliler hep hatırlayacaktı. Dr. Ali Yaşatan’ın dost elleri üzerinde taşınan tabutunu, Çanakkale’den içi elem ve gözleri yaşla dolu bütün Çanakkaleliler takip etmişti.  Aradan yetmiş yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen Çanakkaleli, Dr. Ali Yaşatan’ı daima hatırlamış, daima minnet ve hürmetle anmıştır. Bugün Çanakkale Belediyesi’nin yapması gereken Dr. Ali Yaşatan’ın ismini şehirde yaşatmasıdır. O zaman Çanakkaleliler için Çanakkale’de yaşamış olan Dr. Ali Yaşatan’ın ruhu Çanakkale’de ebedi yaşayacaktır. 

4.291 kez okundu
Yazarın Diğer Yazıları
Milli Birlik ve Beraberlik Günü 18 Şubat 2023
Feyzi Efendi İdam Cezasını Haketti mi? 29 Aralık 2022
Hiçbir Millet, Bir Devlet Adamını Atatürk Kadar Sevmedi 09 Kasım 2022
Çanakkaleli Kadınların Şevkat Eli: “Çanakkale Yardımsevenler Cemiyeti” 03 Ekim 2022
Ege’deki Adaları Nasıl Kaybettik? 19 Eylül 2022
Zafer Günü Münasebetiyle “Durma Yürü, Haydi İleri” 30 Ağustos 2022
Çanakkale Topraklarından Bir Nejat Uygur Geçmişti 25 Ağustos 2022
Atatürk’ün Çanakkaleli Kızı: “Berta Bensussen” 24 Temmuz 2022
Çanakkaleli Bir Münevver Mehmet Ali Tevfik Bey’in Ölümü 13 Temmuz 2022
Marshall Yardımı ve Karabiga’ya Getirilen İlk Harman Makinesi 04 Temmuz 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Üretimin Teşvik Edilmesi 09 Haziran 2022
2. Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Yemek Fiyatları 08 Mayıs 2022
Kumkale Ovasını Islah Edelim, Ama Sonra Ne Yapalım? 24 Mart 2022
İster İnan İster İnanma: Çanakkaleli Bir İllüzyonist “Avni Raca” 20 Şubat 2022
Çanakkale’de Cumhuriyet Kültürünün Müzik Alanında Yansımaları 12 Şubat 2022
Karakoca Köyünün Fahri Hemşehrileri Dr. Muzaffer ve Dr. Bedia Topuz 12 Ocak 2022
1930’lu Yıllarda Biga-Çanakkale Arasında Kamyonla Seyahat Etmek 28 Aralık 2021
1930 Yılında Biga’da Yaşanan Deprem... 15 Aralık 2021
Cesaret Timsali Kayserili Ahmet Paşa 20 Kasım 2021
Çanakkale Memleket Hastanesi Yapılırken Kimler Yargılandı 09 Ekim 2021