YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Çanakkale’de Bilinmeyen Bir Antik Kent “Kebrene”

Geçmişi Milattan Önce 7. yüzyıla kadar uzanan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin 15 kilometre güneyinde Çaldağ olarak bilinen tepenin üzerinde yer alan Kebrene Antik Kenti’ni pek bilen yoktur.

25 Kasım 2016 tarihinde eklendi

Kebrene Antik Kenti’nin kuruluşu arkeolojik verilere göre M.Ö. 7. yüzyıla kadar inmektedir. Yapılan araştırmalarda kentin en parlak döneminin M .Ö. 6. yüzyıl ile 4. yüzyıl olduğu tespit edilmiştir. Kentin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Gümüş madeni ve hayvancılıkla zenginleşen kent, bölgenin ilk Sikke basan kentlerindendir. Sikkelerin ön yüzünde Apollon başı, arka yüzünde ise koç başı bulunmaktadır. Kent Pionia, Gargara, Antandros, Assos ve Lamponya’ya giden antik yolların üzerinde kurulmuştur.  Xenephon, Strabon kentin isminden bahsederlerken Kebrene’nin Skepsis ile Skamandras arasında bir yer olduğunu söylemektedir. Ayrıca buradaki bir kuleden de söz etmişlerdir. Antiogonas’a göre de bu kentlerle sürekli savaşmıştır. M.Ö.479-334’de Kymeli göçmenler kenti olarak nitelendirilmiştir. M.Ö. 400’de kadın satrap Mania’nın yönetimine girmiş, 339’da da Spartalı Komutan Derkylidas’a boyun eğmiştir. M.Ö.334’de Büyük İskender’in Granikos savaşındaki galibiyeti ile bölge onun hakimiyetine girmiş, ölümünden sonra generallerinden Lysimakhos yeni kurulan Alexsandria Troas’ı büyütmek için Kebrene halkını buraya zorla iskan etmiştir. M.Ö. 310 yılında Alexandria Troas kentinin kurulması ile Antigonos tarafından Kebrene halkının da bu kente taşınması ile önemini yitirmiş ve böylece kent terk edilmiştir.

Günümüzde bölgede yapılan yüzeysel incelemelerde kentin etrafını çevreleyen uzunluğu 3,5 kilometreyi bulan sur duvarlarından yerleşimin batı bölümünde ve güneyde Çaldağ Köyü’nde bir evin bahçesinde birkaç taş sırası görülmektedir. Troia Antik Kenti’nde kazılar yapan ve Troia Hazinelerini bulduktan sonra yurt dışına kaçıran Heinrich Schliemann’ın da 1882 yılında Kebrene Antik Kenti’nde kazı yapıp bazı gümüş ziynet eşyalarını çıkardığı bilinmektedir. 1970’li yıllarda Prof. Dr. Yusuf Boysal tarafından Bakacak Tepe üzerinde kısa süreli bir kazı çalışması yapılmış, fakat kazı sonuçları açıklanmamıştır.

İşte Çanakkale’nin pek bilinmeyen antik kentlerinden birisi olan Bayramiç ilçesine bağlı Çaldağ Köyü yakınlarındaki Kebrene Antik Kentinin hikayesi böyle. 

HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE
KAYNAK: Çanakkale Kültür Envarteri (Musa Tombul)
(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

7.137 kez okundu