YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

ÇTSO İlçe Ziyaretlerine Bozcaada İle Başladı

10 Mayıs 2012 tarihinde eklendi

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, Bozcaadalı turizmcilerin sorunlarını yerinde dinledi. Yeni dönemde ilçe ziyaretlerine Bozcaada ile başlayan ÇTSO yönetimi, Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet, Belediye Başkanı Mustafa Mutay’ı ziyaret etti, Bozcaadalı turizmcilerle bir araya gelerek onların sorunlarını dinledi ve işyeri ziyaretleri yaptı. ÇTSO’nun Bozcaada ziyaretine Başkan Yardımcıları Kemal Karakaş ve Erdal Akarsu ile Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Erdemir, Mert Mildon, Mehmet Tokgöz, Can Algönül, Ersin Kahraman ile turizm ile ilgili komite başkanları Mehmet Öngen, İsmet Balkan, Ertuğrul Sürgit ve Genel Sekreter Vekili Sema Sandal katıldılar. ÇTSO heyeti ilk olarak Bozcaada Kaymakamı İbrahim Çenet’i ziyaret etti. Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, Bozcaada’da turizmin gelişmesini memnuniyet içinde izlediklerini belirterek, “Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Bozcaada’ya geldik. Amacımız sizlerin sorunlarını dinlemek, çözüm yollarını ortaklaşa aramak” diye konuştu, Kaymakam Çenet ise yaptığı konuşmada, Bozcaada gibi potansiyeli olan bir yerin dinamiklerini harekete geçirmek için ÇTSO’nun katkılarının büyük önemi olduğunu ifade etti.
KRUVAZİYER TURİSTLERİ BOZCAADA’DA
Bozcaada’da kruvaziyer turizmi konusunda önemli bir adım attıklarını belirten Kaymakam İbrahim Çenet, adanın hudut kapısı ilan edildiğini ve uluslararası liman konumuna geldiğini belirterek, limanın yenileneceğini ve GESTAŞ’ın da ortaklığıyla 80-100 civarında kruvaziyer gemisinin her sezon adaya geleceğini ve 5-7 saat kalacak olan günübirlik varlıklı turistlerin Bozcaada ekonomisine büyük katkı yapacağını ifade etti. Adada turizmin hızla gelişmekte olduğunu ifade eden Kaymakam İbrahim Çenet, Bozcaada’nın 120 kilometre hızla bir otomobile benzeterek, “Bu aracın bakımını iyi yapmamız lazım. Bozcaada’ya gelenlere müşteri olarak görme anlayışına sıcak bakmıyoruz. Gelenlere ‘konuklarımız’ diyoruz” dedi.Bozcaada’da turizmin sorunlarına ve bazı işletmelerin yanlış uygulamalarına da değinen Kaymakam İbrahim Çenet, “Karşılığı olmayan fiyatları alanları görüyoruz. Diğer işletmecilere karşı haksızlık oluyor. Tabii ki hepsi aynı değil, iyi hizmet, kalite sunuyorsa buna bir şey demeyiz. Ancak bir kutu kolalı içeceğe 8.5 lira alanlar, 12 metrekarenin içine 5 yatak sığdıranlar var. Kar marjının yüzde 800-1000 olmaması lazım. Sezon kısa, fiyatlar ondan yüksek anlayışı doğru değil. Bozcaada’da kışın da hayat devam ediyor” diye konuştu.Turizm konusundaki olumlu gelişmelere dikkat çeken Çenet şöyle konuştu: “Geçenlerde adamıza ABD’nin önde gelen turizm şirketlerinin sahipleri 20 kişilik bir heyet geldi. Bu ziyaretin nedeni, dünyanın önde gelen turizm dergilerinden Conde Nast, “Bozcaada’yı Avrupa’da Mikonos ve diğerlerinin üzerine çıkararak en iyi ada” olarak ilan etmesiydi. ABD’li turizmciler de Bozcaada’nın niçin en iyi ada olduğunu görmeye geldiler. Bozcaada’dan çok etkilendiler, çok beğendiler.”
Kaymakam Çenet’e hitaben bir konuşma yapan ÇTSO Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş da bağcılık ve butik şarapçılığın gelişmesi gerektiğini, adada turizmin gelişmesinin en önemli şartlarından birinin de bu olduğunu belirtti. Karakaş ayrıca, Çanakkale il merkezinde kongre turizminin gelişmesinden Bozcaada’nın da yararlanacağını ifade ederek, “Sadece Bozcaada değil, Assos ve Kaz Dağları’na da faydası olacaktır” dedi.
BAŞKAN MUTAY’I ZİYARET
ÇTSO heyeti daha sonra Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay’ı ziyaret etti. Mutay da adanın Akdeniz’deki adalar arasında birinci seçildiğini hatırlatarak, “Bunda sadece tesisler değil, adanın konumu, sosyal dokusu ve yerel tadlarının da etkisi var” dedi. Bozcaada’da iyiye gidişin hız kazandığını söyleyen Mutay, “Kuşkusuz sorunlarımız da var. Arıtma konusunu halledeceğiz, sahildeki cafe’leri yeniden şekillendireceğiz, feribotu merkez dışına alacağız. Çeşitli projelerimiz var. Bozcaada, 1-2 yıl sonra hak ettiği yerde olacak” diye konuştu. Belediye Başkanı Mutay, son yıllarda Hazine arazilerinin kiralanarak 70 bine yakın zeytin ağacı dikildiğini ifade ederek, adada taş ev yapımını, butik şarapçılığı ve pekmez yapımını teşvik ettiklerini belirtti. ÇTSO Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş da, butik şarapçılığın, bağcılığın ve zeytinciliğin turizmin bir parçası olduğunu, Bozcaada’da turizm gelişecekse bu alandaki yatırımların katkısıyla gelişeceğini ifade etti.
ADALI TURİZMCİLERLE TOPLANTI
Daha sonra, Zübeyde Hanım Çay Bahçesi’nde düzenlenen Bozcaadalı üyelerle toplantıya geçildi. Adada turizmin sorunlarının ele alındığı toplantıda bir konuşma yapan ÇTSO Başkan Yardımcısı Kemal Karakaş, ÇTSO’nun geleneksel hale getirdiği ilçe ziyaretlerine bu yıl Bozcaada ile başladıklarını belirterek, “Turizm mevsiminin başında, sizlerle sorunları paylaşmak, çözüm önerilerini tartışmak için buradayız” dedi. Kemal Karakaş, ÇTSO’nun adada sadece fiyat tarifelerine karar veren bir kuruluş olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayarak, Bozcaada’nın gelişmesi için katkı yapmak istediklerini belirtti. Kruvaziyer limanı projesinden ve adaya kruvaziyer gemilerinin yanaşacak olmasından büyük memnuniyet duyduğunu, bunun turizmin gelişmesi için çok önemli bir proje olduğunu söyleyen Kemal Karakaş şöyle konuştu:
“ÇTSO olarak son yıllarda Çanakkale gündemine çok önemli projeler taşıdık. Başkanımız Bülend Engin’in çabalarıyla Sergi ve Kongre Merkezi ve İş Merkezi inşaatlarını tamamlıyoruz. Kongre Merkezi Ekim ayında, İş Merkezimiz ise Temmuz ayında açılacak. İş Merkezinden sağlanacak kira gelirini Çanakkale’nin zeki ve çalışkan çocuklarına burs olarak vereceğiz. Buradan Bozcaadalı kadın üyelerimize sesleniyorum. Kadın Girişimciler Kurulu’nda  kontenjanı artırdık ve dört üyeliği de Bozcaadalı kadınlara ayırdık. Aktif olun, seçimlere katılın ve adanın sorunlarını gündeme taşıyın.” ÇTSO Başkan Yardımcısı Erdal Akarsu da adalı işletmecilerin sorunlarını tespit etmek için geldiklerini söyleyerek, “Biz sizin sorunlarınızı devlete iletmekle, köprü olmakla sorumluyuz. Lütfen sorunlarınızı sadece burada değil, telefonla ya da mail ile genel sekreterliğimize bildirin. Aramızda çözüm yollarını tartışalım” dedi. Belediye Başkanı Mustafa Mutay da, fiyat tarifeleri konusunda bu yıl otelciler ve restoranlar ile bir toplantı yaptıklarını ve bu yıl fiyat artışı istememe kararı aldıklarını söyledi. Mutay, adada turizmin gelişmesi için maraton, yerel tatlar festivali, bağbozumu günleri, yat yarışlarında adanın bir durak olması gibi etkinlikler yaptıklarını belirterek bağcılık ve şarapçılığın da hızla geliştiğini, halen 6-7 olan şarap fabrikası sayısının daha da artacağını vurguladı.
SORUN MEVSİMİN KISA OLMASI
Daha sonra söz alan Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Fikret Okuş, Bozcaada’da en önemli sorunun sezonun kısalığı olduğunu, ancak kara bağı olmaması ve hava muhalefeti nedeniyle sezonun uzamadığını ve uzun vadeli programlar yapılamadığını ifade etti. “Maraton, yerel tadlar ve bağbozumu festivallerini öne çekerek potansiyeli artırmak istiyoruz” diye konuşan Fikret Okuş, “Bozcaadalı turizmciler olarak bizde biraz unutulmuşluk hissi var. ÇTSO’dan bu konuya eğilmesini istiyoruz” diye konuştu.  ÇTSO 19 nolu komite başkanı İsmet Balkan da turizmcilere, sezonu uzatmaları için seyahat acenteleri ile çalışmalarını önerdi ve bu şekilde sezonu 4-5 aya çıkarmanın mümkün olacağını vurguladı. Balkan, TÜRSAB’ın Çanakkale Temsilciliğinin ÇTSO İş Merkezi’nde 1 Temmuz’da faaliyete geçeceğini belirterek, Kuzey Ege’de turizmin gelişmesi için önemli çalışmalar yapılacağı söyledi.
TURİZMCİLER EĞİTİM PROGRAMI İSTİYOR
Daha sonra Bozcaadalı turizmciler sorunlarını dile getirdi. Turizmcilerin sorunları ve ÇTSO’dan istekleri daha çok şu noktalarda yoğunlaştı:
• ÇTSO’nun onayladığı azami fiyat tarifelerinin standart hale getirilmesi, işletmelerin sınıflandırılması ve adada konuşulacak tek konunun tarifeler olmadığı.
• Kalifiye turizm personeli sıkıntısı.
• Kıştan yaza geçerken, ÇTSO tarafından turizm eğitim programlarının düzenlenmesi.
• ÇTSO’nun sezon öncesinde üyelerle toplantı yaparak, sorunları tesbit etmesi.
• Yabancı turistlere adayı tanıtmak ve turist çekmek için ÇTSO ile ortak çalışma yapılması.
• Bozcaada turizminin Çanakkale turizmindeki yeri ve aldığı pay konusunda ÇTSO’nun bir çalışma yapması.
• Bozcaada’nın ‘pahalı imajından’ kurtulması için çalışma yapılması.
• GESTAŞ’ın adalıların da Çanakkale’ye gidebilmesi için sabahları Çanakkale-Bozcaada seferi koyması.
Üyelerle ziyaretin ardından işyeri ziyaretlerine geçildi. Başkan Yardımcıları Kemal Karakaş ve Erdal Akarsu başkanlığındaki heyet Belediye Başkanı Mustafa Mutay’ın da katılımıyla Yunatlar Şarapçılık’ta Haşim Yunatçı, Talay Şarapçılık’ta Ahmet Talay’ı ziyaret ederek sektörün sorunlarını dinledi. ÇTSO heyeti daha sonra Ada Cafe’de Semra Güney’i ziyaret etti.