YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

145 Yıllık Gümrük Müdürlüğü Binası Restore Edilecek

Çanakkale’de 1870 yılında inşa edilen ve ilerleyen yıllarda Çanakkale Gümrük Müdürlüğü'ne tahsis edilen 145 yıllık tarihi bina restore edilecek.

17 Aralık 2015 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre kordon boyunda sahil kesiminde 475 metrekarelik alan üzerinde bulunan 145 yıllık tarihi binanın geniş kapsamlı restorasyonu ve binanın güçlendirilmesi ile ilgili 8 yıldan buyana devam eden yazışmalar tamamlandı. Bunun ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onay alınmasından sonra binanın restorasyonu ile ilgili ihale metni gazetelerde yayınlanarak çalışmalara başlandı.

RESTORASYONU İL ÖZEL İDARESİ YAPTIRACAK

Kordon boyunda bulunan tarihi binanın restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacağını belirten yetkililer, “ Çanakkale Gümrük Hizmet Binası Restorasyon ve Güçlendirme Yapımı” işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek. İhale 13 Ocak 2016 günü saat 10:00’da Çanakkale İl Özel İdaresi İhale Bürosu’nda yapılacak. İşe sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 gün içinde yer teslimi yapılarak başlanacak. Restorasyonun tamamlanma süresi de yer tesliminden itibaren 350 gün olarak belirlendi” dediler.

RESTORASYON SIRASINDA BİNADAKİLER NEREDE HİZMET VERECEK?

Öte yandan 145 yıl önce yapılan ve yapıldığı yıllarda olduğu gibi günümüzün de en önemli binalardan birisi olan Çanakkale Gümrük Müdürlüğü binasında restorasyon çalışmalarına başlanması ile birlikte burada görev yapan yaklaşık 60 kişinin nerede çalışmalarına devam edeceği de halen belirsizliğini koruyor. Gümrük işlemleri açından önemli bir yere sahip olan Çanakkale Boğazı’nda gemilerle ilgili işlemlerin en kısa sürede yapılabilmesi için merkezi bir yerde hizmetlerin verilmesinin önemine dikkat çeken yetkililer, bu kapsamda müdürlüğün sahil kesiminde bir yerde hizmet vermesinin daha iyi olacağını belirtiyorlar. Daha önce Kepez Limanı’nda geçici olarak çalışmalarını sürdürmesinin düşünüldüğü personelin buradaki yerin yetersiz olması sebebiyle çalışmalarında zorlanabileceği iddia ediliyor.

RESTORASYONUN YAKLAŞIK 5 MİLYON TL’YE MALOLMASI PLANLANIYOR

Bu arada bu zamana kadar yapılan en kapsamlı bir restorasyon ile güçlendirme çalışmasının yapılacağı Gümrük Müdürlüğü binasındaki bu çalışmaların yaklaşık 5 milyon TL’ye malolması planlanıyor. Şartnamede 350 günde tamamlanmasının planlandığı restorasyonun daha uzun sürebileceği belirtilirken, bu sürenin 3 yıla kadar uzayabileceği iddia ediliyor.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ BİNASINI VALİLİK Mİ İSTİYOR?

Öte yandan restorasyon çalışmalarına başlanacak Gümrük Müdürlüğü binasının Çanakkale’nin en güzel yerinde olması başka kurumları da harekete geçirdi. Daha önce Çanakkale Belediyesi’nin de talip olduğu binaya şimdide Valiliğin talip olduğu iddia ediliyor. Restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının ardından Gümrük Müdürlüğü’nün başka bir yerde çalışmalarına devam edeceği, bu tarihi binanın da restorasyonun ardından Valilik tarafından başka amaçla kullanılabileceği iddia ediliyor.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.020 kez okundu