YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

146 Yıllık Tarihi Binada Restorasyon Başlıyor

Çanakkale’de 1870 yılında inşa edilen ve ilerleyen yıllarda Çanakkale Gümrük Müdürlüğü'ne tahsis edilen sahil kesimindeki 146 yıllık tarihi binanın restorasyonu ile ilgili çalışmalara başlayan firma yer tesliminin ardından binanın etrafını ahşap güvelik perdesi ile çevirdi.

08 Nisan 2016 tarihinde eklendi

Edinilen bilgiye göre kordon boyunda sahil kesiminde 475 metrekarelik alan üzerinde bulunan 146 yıllık tarihi Gümrük Müdürlüğü binasının geniş kapsamlı restorasyonu ve binanın güçlendirilmesi ile ilgili 9 yıldan buyana devam eden yazışmaların tamamlanıp Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onay alınmasından sonra binanın restorasyonu ile ilgili ihale yapıldı. Bunun ardından da bina boşaltılarak restorasyonu yapacak firmaya teslim edildi. Firma yetkilileri de sabah erken saatlerden itibaren restorasyonun yapılacağı tarihi binanın etrafını güvelik açısından tahta perde ile çevirdi.

RESTORASYONUN 350 GÜNDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Kordon boyunda bulunan tarihi binanın restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacağını belirten yetkililer, “ Çanakkale Gümrük Hizmet Binası Restorasyon ve Güçlendirme Yapımı” işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19. maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edildi. Restorasyonun tamamlanma süresi de yer tesliminden itibaren 350 gün olarak belirlendi” dediler.

GÜMRÜK EKİBİ RESTORASYON SONA ERENE KADAR KEPEZ LİMANINDA HİZMET VERECEK

Öte yandan 146 yıl önce yapılan ve yapıldığı yıllarda olduğu gibi günümüzün de en önemli binalardan birisi olan Çanakkale Gümrük Müdürlüğü binasında restorasyon çalışmalarına başlanması ile birlikte burada görev yapan yaklaşık 60 kişi de geçici olarak Kepez’deki liman içinde hizmet vermeye başladı. İhalenin yapılmasının ardından binayı boşaltarak Kepez Limanı’na taşınan Gümrük Müdürlüğü ekibi çalışmalarını buradan sürdürüyor.

RESTORASYON YAKLAŞIK 3 MİLYON TL’YE MALOLACAK

Bu arada bu zamana kadar yapılan en kapsamlı bir restorasyon ile güçlendirme çalışmasının yapılacağı Gümrük Müdürlüğü binasındaki bu çalışmaların yaklaşık 3 milyon TL’ye malolması planlanıyor. Şartnamede 350 günde tamamlanmasının planlandığı restorasyonun daha uzun sürebileceği de iddia ediliyor.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI RESTORASYON SONUNDA NE AMAÇLA KULLANILACAK?

Öte yandan restorasyon çalışmalarına başlanan Gümrük Müdürlüğü binasının Çanakkale’nin en güzel yerinde olması başka kurumları da harekete geçirdi. Restorasyon çalışmalarının ardından Gümrük Müdürlüğü’nün tekrar burada hizmet verme ihtimalinin az olduğu ifade edilirken, vatandaşlar bu yerin müze haline getirilmesini istiyor.

(HABER/FOTOĞRAF: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.798 kez okundu