YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

146 Yıllık Tarihi Hastane Binası Kurtarılıyor

Çanakkale'de yıllardır kaderine terk edilen Cevat Paşa Mahallesinde bulunan 146 yıllık geçmişe sahip Askeri Hastanenin Milli Savunma Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri için çalışmalar başlatıldı.

11 Ekim 2017 tarihinde eklendi

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Avukat Bülent Turan, hastanenin devri hakkında açıklamalarda bulundu. Turan, yaptığı açıklamada Çanakkale’ye yeni bir değer kazandırılmaya başlandığını belirtti. 1871 yılında Abdülaziz döneminde yapılan Askeri Hastanenin durumu hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Cevat Paşa Mahallemizde bulunan askeri hastanenin durumu hakkında birçok kez basında çeşitli haberlere yer verildi. Atıl durumda bulunan, eskimeye yüz tutmuş hastanenin mevcut durumdan kurtarılması için gerekli kurumlara Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz aracılığıyla başvurular yapıldı. Mülkiyeti Milli Savunma Bakanlığımızda bulunan hastanenin Kültür ve Turizm Bakanlığımıza devri için başvurular yapıldı. Onay süreci devam ediyor. En kısa sürede nihai sonucu alacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Askeri hastanenin tarihi önemine vurgu yapan Turan, “Hastanemiz Çanakkalemiz için önemli bir tarihe sahiptir. 1871 yılında Abdülaziz döneminde yapılmış, 1915 Gelibolu savaşları sırasında ağır hastaların tedavi edildiği tarihi bir yapıdır. Bu anlamda buranın atıl durumdan çıkarılıp özüne uygun bir şekilde restore edilip günümüze kazandırılmasını istiyoruz. Hastanenin restore edilmesiyle beraber Çanakkalemiz yeni bir değer kazanacaktır” şeklinde ifade etti.

TARİHİ HASTANE HAKKINDA BİLGİ

Çanakkale’de asker hastanelerinin kuruluşu ile ilgili ilk bilgiler 1287/ 1871 tarihli   Cezayir-i Bahr-i Sefid vilayeti salnamesinde kayıtlıdır. Cevat Paşa Mahallesi Havan Tabya 1. sokaktaki Askeri Hastane binası 1890’lı yıllardan günümüze yarı harabe halde gelmesine rağmen halen tarihe tanıklık ediyor. O yıllarda “Liman Bayırı Mevkii” olarak bilenen bu yer orada yer alan hastanenin varlığı sebebiyle zamanla “Hastane Bayırı Mevkii” adını alıyor. 1911 Trablus savaşı sırasında bir az daha kuvvetlendirilmiş, 1912–1913 Balkan Savaşında bir değişiklik olmamış,1914 I. Dünya Savaşı ve özellikle Çanakkale Savaşı sırasında Merkez Hastanesi adı altında seyyar ordu savaş birimleriyle birlikte “Ağır Yaralılar Hastanesi” olarak 1916’ya kadar hizmet etmiştir. Hastane 1915 yılında, işaretlerinin tamam olmasına, İngiliz haritalarında tamam olmasına rağmen aynı gün iki defa bombalanmıştır. Bomba etkisiyle oluşmuş çukur ve tahribatlar yapılan incelemede açıkça görülmektedir. 1338‘de ise İngilizlerin yerleşmiş olduğu Çanakkale Hastanesi’nde yangın çıkmış, yemekhane, ameliyathane ve telsiz telefonhanesinin zarar gördüğü, B. Osmanlı Arşivi’ndeki Kala-i Sultaniye Mutasarraflığı’ndan yapılan beyandan anlaşılmaktadır. Bina duvarlarında yangın izleri ve yanık ahşap kalıntıları bulunmaktadır. 1918 Mondros Ateşkes Antlaşması ile bölgeyi işgal eden İtilaf devletleri tarafından askerlikten tecrit edilen Çanakkale’de hastane kapatılmıştır. Lozan Antlaşması gereğince Askeri Bölge sayılmayan Çanakkale’de kolluk kuvvetleri olan Jandarma birliklerinin ihtiyacı için ‘Çanakkale Jandarma Hastanesi’ adı ile 100 yataklı bir sağlık tesisi açılmıştır. 1936 Montrö Anlaşması ile hastane kara ordusu kuruluşuna dahil edilmiştir. Ardından da boşaltılan ve kaderine terk edilen bina günümüze kadar bu hali ile gelmiştir.

(HABER / FOTOĞRAF : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

6.301 kez okundu