YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

1489 Sporcu Kaz Dağları’nda Ultra Kış Koşusunda Ter Döktü

Kaz Dağları’nda bu yıl altıncısı düzenlenen “Kar Spor İda Ultra-Trail” koşusunda toplam 1489 kişi Yeşilyurt Köyü’nden verilen start ile kişi gönüllerince spor yapma imkanı buldu.

04 Aralık 2022 tarihinde eklendi

Dünyanın en fazla oksijen oranına sahip ikinci bölgesi olan Kaz Dağları’nda gerçekleştirilen yarış 4 farklı parkurdan oluştu. Yaş ortalamasının 40 olduğu yarışta en genç katılımcı 13, en deneyimli sporcu 75 yaşında olurken; Köy Koşusu 15K, Run Zeus 36K, İda Half Ultra 66K ve İda Ultra 114K parkurları büyük ilgi gördü. Yarışmacılar saatler süren mücadele sonunda koşuda toplam 17 köyden geçerek Aeneas Kültür Rotası’na ulaşma imkanına kavuştular.

Yoğun ilginin olduğu Kazdağları’nda gerçekleştirilen Ultra Kış Koşusu’nda doğanın temiz havasını içlerine çekerek güzel havanın tadını çıkaran yarışmacılar Yeşilyurt Köyü’nden başlayarak sırasıyla Adatepe, Narlı, Doyran, Altınoluk, Avcılar, Kızılçukur, Kavlaklar, Tahtakuşlar, Çamlıbel, Güre, Kavurmacılar, Beyoba, Pınarbaşı, Mehmetalan, Zeytinli ve Kızılkeçili olmak üzere toplam 17 köyden geçip termalleriyle ünlü Güre Kasabası’ndaki bitiş noktasına varmayı başardılar.

Yarış sonunda ise dereceye girenlere törenrle ödülleri verildi.

KAZ DAĞLARI HAKKINDA...

Kaz Dağları, mitolojide üç büyük tanrıça arasında geçen ünlü güzellik yarışmasının yapıldığı yer olmanın yanı sıra aynı yarışmanın yargıcı ve Troia savaşının çıkmasına neden olan çoban Paris’in büyüdüğü yer olarak bilinir.

Kaz Dağları’nın bulunduğu, Biga Yarımadası; bereketli toprakları, sulak alanları, yer üstü ve yer altı zenginlikleri, uygun iklim koşullarından dolayı binlerce yıl boyunca yerleşim alanı olarak kullanılmış, görkemli devletler, kentler kurulmuştur.

Homerosun İlyada’sında Bin Pınarlı İda olarak adlandırılan Kaz Dağları’nda sayısız pınarlar bulunmaktadır.

Kazdağı milli parkında bilim adamlarınca bugüne kadar 101 familyaya ait 800 civarında bitki taksonu tespit edilmiştir. Bu türlerin 77 adedi yalnızca Türkiye’de bulunmaktadır. Bunların 29 tanesi de dünyada sadece Kaz Dağı Milli Parkı’nda bulunan endemiklerdir.

Kaz Dağları’nın güney yamaçlarında denizden itibaren 200 metrelere kadar zeytin ağaçları, yaklaşık 800 metrelere kadar kızıl çamlar, yaklaşık 1500 metrelere kadar karaçam, Kaz Dağı Göknarı, Kayın ve Karaçamlar bulunmaktadır.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (1489 SPORCU KAZ DAĞLARI’NDA ULTRA KIŞ KOŞUSUNDA TER DÖKTÜ)
4.632 kez okundu