YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“1915 Çanakkale Köprüsü” Hizmete Girdi

Türkiye’nin en önemli projeleri arasında yer alan ve temeli 18 Mart 2017’de törenle atılan dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü özelliğine sahip “1915 Çanakkale Köprüsü” Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

18 Mart 2022 tarihinde eklendi

Açılış töreninde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Köprüsü” unvanını elinde bulunduran Türkiye’nin en önemli projeleri arasındaki 1915 Çanakkale Köprüsü’nün önemine değinerek, köprüden geçecek otomobil ücretlerini 200 TL olarak belirlediklerini ve 1 hafta süre de geçişin ücretsiz olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca yaptığı konuşmada belirlenen garanti geçiş sayısının sağlanamaması halinde aradaki farkın devlet tarafından ödeneceğini ifade ederek, "İlk hafta ücretsiz, sonra 200 lira. Çünkü buradan biliyorsunuz, Yap-İşlet-Devret. Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel yüklenici firmanın aleyhineyse farkı kim ödeyecek? Onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz. Bu model seyesinde peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz" dedi.

Törende ayrıca Kore Başbakanı Kim Boo-Kyum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de birer konuşma yaparak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün önemine değindiler.

KÖPRÜ NEREYE YAPILDI?

“Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığı” olarak nitelendirilen ve Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkisi ile Gelibolu'nun Sütlüce mevkisi arasında yapılan Asya ile Avrupa kıtalarını bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerinin yanı sıra yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 iş makinesi çalıştı. İstanbul’u Çanakkale'ye, sonrasında da Kuzey Ege’ye bağlayacak Türkiye’nin en önemli projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşasında peyzaj çalışmalarında da 516 bin 863 fidan dikildi.

KÖPRÜNÜN ANA KABLOSUNDA DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 4 KEZ DÖNEBİLECEK 162 BİN KİLOMETRELİK TEL KULLANILDI

Özellikleri itibarıyla “Simgelerin Köprüsü” olarak adlandırılan 1915 Çanakkale Köprüsü, 4 bin 608 metre uzunluğu ile “Dünyanın En Uzun Orta Açıklıklı Köprüsü” unvanını da ele geçirmiş durumda. Köprünün hizmete girmesi ile birlikte Asya ile Avrupa arasındaki ulaşım 6 dakikaya inmiş oldu. Araçlar bir yakan diğer yakaya 6 dakikada geçebiliyorlar.

Yapılan çalışmada ayrıca köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken, köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile ise 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet’in 100. kuruluş yıl dönümünü; 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip olma özelliğini de elinde bulunduruyor.

Bu arada Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı ise son aşamaya gelmiş durumda.

MALKARA-ÇANAKKALE OTOYOLU DA HİZMETE GİRDİ

Bu arada 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte hizmete giren Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi kapsamında yer alan Malkara-Çanakkale Otoyolu Kesimi Yap-İşlet-Devret Projesi’nde 89 kilometre otoyol, 12 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 101 kilometreyi buluyor.

Proje, Malkara yerleşiminin güneyi ile Şarköy’ün batısından geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Sütlüce-Şekerkaya mevkilerindeki 1915 Çanakkale Köprüsü ile Lapseki’nin Şekerkaya mevkisine ulaşıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün de bulunduğu otoyol hizmete girmesi ile birlikte İstanbul önce  Çanakkale’ye, sonrasında da Kuzey Ege’ye bağlanmış oldu.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete girmesinin ekonomiye ve turizme büyük katkısının olması bekleniyor.

KÖPRÜDEN GEÇİŞ GARANTİSİ KAÇ ARAÇ?

Bu arada Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi. Köprüyü yapan firma 11 yıl süre ile köprünün işletme hakkına sahip olacak.

KÖPRÜ ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Köprünün temelinin atıldığı 5 yıl önce köprüden geçiş ücreti 15 Euro artı KDV olarak açıklanmıştı. Ancak törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan köprüden geçecek otomobil ücretinin 200 TL olarak belirlendiğini ve köprüden geçişinin de 1 hafta süre ile ücretsiz olacağın ifade etti.

HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

11.724 kez okundu