YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

2 Bin Yıllık Dev Granit Sütunlara Zarar Verdiler!

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Koçali köyünde, dönemin en önemli granit ocaklarının bulunduğu antik Yunan kenti “Alexandria Troas”ta ihraç edilmek üzere hazırlanan ancak bilinmeyen nedenle gönderilemeyen yaklaşık 2 bin yıllık dev granit sütunların bir kısmının kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından parçalanarak tahrip edildiği iddia edildi.

15 Nisan 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Koçali Köyü'nde yaklaşık 400 hektarlık alana yayılan antik kentte, her biri 10-12 metre uzunluğunda yer alan yaklaşık 50-55 ton ağırlığındaki granit sütunların 2 bin yıl öncesinin izlerini taşıdığını belirten bölgeyi gezen Çanakkaleli çevrecilerden İbrahim Gül, “2 bin yıl önce dönemin en önemli granit ocaklarının Alexandria Troas bölgesinde kurulduğunu biliyoruz. Bu bölge aynı zamanda Roma dönemindeki en büyük liman kentlerinden birisi olma özelliğine sahip. Burada hazırlanan dev granit sütunların da bu bölgeden gemilerle değişik bölgelere gönderildiğini biliyoruz. “Alexandria Troas” bölgesinde yer alan ve her biri yaklaşık 10-12 metre uzunluğundaki granit sütunlar yaklaşık 50-55 ton ağırlına sahipler. Bölgedeki ocaklarda hazırlanan sütunların büyük ihtimalle İtalya’ya götürtüldüğünü tahmin ediyoruz. O dönemlerde bu büyüklükteki sütunları hazırlayacak kabiliyette sadece bir ya da iki ocak bulunuyor. Sütunların bulunduğu bölgeden yola çıkarak bunların taşıma evrelerine, geçirdikleri safhalara bakacak olursak, gemilere yüklenip yurt dışına diğer ülkelere götürülmüşler. Tabii büyüklükleri, ağırlıkları çok fazla. Süreç nasıl işlemiş o dönemdeki teknolojiyle gerçekten çok önemli bunlar. Koçali köyünde kalanlar niye burada bırakıldı, niye götürülmekten vazgeçildi kesin olarak bilinmiyor. Muhtemelen burada bırakılan sütunların kullanılacağı yapıyla ilgili bir değişiklik söz konusu oldu. Bu ekonomik bir kriz olabilir, siyasi değişiklikler olabilir. Yazılı kaynaklar olmadığı için bunları söylemek zor. Ancak sütunların boyutsal olarak karşılaştırmaları sonucunda bunların M.S. 3 ya da 4. yüzyılda hazırlanmış olduklarını biliyoruz” dedi.

“GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARA İLE ŞOK OLDUK!”

Öte yandan 15 Nisan 2022 Cuma günü bölgeye yaptıkları gezide burada bulunan yaklaşık 2 bin yıllık dev granit sütunların bir kısmının kimliği belirsiz kişi yada kişiler tarafından parçalanarak tahrip edildiklerini gördüklerini iddia eden Çanakkaleli çevrecilerden İbrahim Gül, “Gördüğümüz manzara karşında şok olduk. Yazık hem de çok yazık. 2 bin yıldan buyana burada duran bu devasa dev granit sütunlar parçalanmış durumda. Yazıklar olsun. Çok üzgünüz. 2 bin yıldan buyana burada ayakta kalan dev granit sütunların bir kısmı maalesef şimdi yok” dedi.

Öte yandan Alexandria Troas kazı ekibinde görev yapan ekip ise bu durumun ihbar edilmesinin ardından bölgeye gelerek inclemelerde bulundu. Yapılan incelemede sütünlarda yaşanan kırıkların daha önceden oluştuğunu belirten kazı ekibi yetkilileri, merak edilecek bir durumun olmadığını ifade ettiler.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO (2 BİN YILLIK DEV GRANİT SÜTUNLARA ZARAR VERDİLER)
15.192 kez okundu