YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

2014’de Çanakkale’nin Yatırımları Ne Olacak?

17 Nisan 2014 tarihinde eklendi

Çanakkale’de 2014 yılı yatırımlarının 1. döneminin değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Ahmet Çınar başkanlığında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Fuar Merkezi'nde yapıldı. Toplantıya Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Yardımcıları Hüseyin Kulözü, Cezmi Batuk, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri katıldılar. Toplantıda ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Güven Barış Yüksel, Selçuk Semizoğlu ve Mustafa Kansu ile Genel Sekreter Sema Sandal da yer aldılar. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ahmet Çınar, Türkiye’de yatırımlarla ya da ödeneklerle ilgili bir sorun olmadığını, Türkiye’nin bunları aştığını belirterek, temel sorunun bürokrasi olduğunu, bürokratların işe hakim olarak bürokrasiyi azaltması gerektiğini söyledi Vali Çınar, “Burada bir anlayış geliştirmemiz gerekiyor, kanuna uyacağız ama iş yapma biçimimiz kolaylaştırıcı, hızlandırıcı olmalı. Bir yere bir tesis yapılacaksa mevzuatı aşalım demeyelim, ama önünü açıcı, kolaylaştırıcı biçimde yapılmalı olmalı” diye konuştu. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, ÇTSO Başkanı Bülend Engin’e toplantıya yönetim kuruluyla birlikte katıldığı ve toplantının Kongre Fuar Merkezi’nde yapılmasına imkan sağladığı için teşekkür ettiğini de ifade etti.
BÖLGE MÜDÜRLERİ 2014 YILI PLANLARINI ANLATTI
İl Planlama Müdürü Gülten Yetişen'in koordinasyonundaki toplantıda, söz verilen bölge müdürleri yatırım programlarını ve 2014 yılı planlarını anlattılar. Bölge müdürlerinin konuşmalarından önce, Çanakkale'deki yatırımlar ve projelerle ilgili bilgi verildi. 2014 yılının birinci dönemi itibarıyla, Çanakkale'deki 31 yatırımcı kuruluşun toplam 299 projesi olduğu ve proje toplamının 3 milyar 979 milyon lira olduğu ifade edildi. Projelerin 22'sini sona erdiği, 195'inin devam ettiği, 82'sinin ise fiziken başlamadığı vurgulanırken, yatırımlar için 2014 yılı ödeneğinin 653 milyon lira olduğu, şimdiye dek 99 milyon liralık harcama yapıldığı belirtildi.  Daha sonra söz alan Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu, bölünmüş yol çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi ve çoğu yolun 2014 yılı içinde bitirileceğini söyledi.  Çanakkale sınırlarında toplam 218 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ifade eden Yazıcıoğlu, Ayvacık-Küçükkuyu yolunun ihalesinin bir kilometrelik tünel de dahil olmak üzere bu yıl yapılacağını, Lapseki yolunda Çardak geçişinin yapıldığını, Biga-Çan arasında köprülü kavşağın birkaç ay içinde tamamlanacağını, Biga-Çan, Çan-Çanakkale yollarının sıcak asfalt ve bölünmüş yol olarak bu yıl içinde tamamen bitmiş olacağını ifade etti.  Biga’daki Köprülü kavşak konusunda fikrini söylemek üzere söz alan Biga Kaymakamı Fatih Genel, “Bu projenin gözden geçirilmeli. Çin Seddi gibi ilginç bir proje, estetik olarak tartışılması lazım” diye konuştu. Vali Ahmet Çınar da bu konuda bir mimar veya şehir plancısından görüş alınabileceğini ifade ederek, “Geri dönülmez ama bu konuları diğer projelerde dikkate alıp ona göre çalışma yapmak lazım” dedi.
AYVACIK YOLU SORUN OLUYOR
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise, 24 kilometrelik virajlı Ayvacık yoluyla ilgili sıkıntılarını söyleyerek, “Yolun tünelle geçilmesi yıllar alacaktır, turizm sezonu da geliyor. Bir servis yolu yapılması düşünülebilir mi çünkü ciddi sıkıntılar yaşanacak” dedi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, bölünmüş yolların tamamlanmasının uzun sürmesinden yakınarak, Bir Biga-Çanakkale, Ayvacık-Çan yollarını 12 yıldır bitiremedik. Ben 12 yıldır Belediye Başkanlığı yapıyorum, tahmin ediyorum en kötü yollar bizim ilimizdedir. Yolların 12 yıldır bitirilememiş olması Çanakkale halkına yapılmış haksızlıktır. Bu konuda üzgünüz ve sıkıntılıyız. Artık Karayolları Kurumu eskisi gibi değil. İşler taşeronlara veriliyor, kim bilir kaçıncı müteahhit değişti. Bu nedenle işler yarım yamalak yapılıyor” diye konuştu. Ülgür Gökhan, Karayolları’ndan belediye sınırları içinde yer alan bütün kara yollarının belediye devredilmesini ve Çanakkale Cezaevi’ne yürüyerek giden ziyaretçilerin can güvenliği için kaldırım yapılmasını istedi. Söz alan DSİ 25 Bölge Müdürü Erol Şenöz ise, 32 proje sürdürdüklerini ve 2014 yılı yatırım tutarının 30 milyon lira olduğunu ifade etti. Çanakkale’deki baraj, gölet ve kanallar hakkında bilgi veren ve yatırım programına göre ne zaman tamamlanacağını anlatan Şenöz, toplam 9 barajdaki ortalama doluluk oranının da yüzde 50 civarında olduğunu ifade etti. Daha sonra Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ 2. İletim Tesis ve Grup İşletme Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer müdürlüklerin temsilcileri devam eden projeler, yatırım tutarları ve gerçekleşme oranları hakkında bilgi verdiler.

2.033 kez okundu