YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

2018 Troia Yılı Hazırlıkları Bütün Hızıyla Sürüyor

Tüm Bölge Yürütme Kurulları ve toplamda 400’e yakın acentesi ile Çanakkale’de bir araya gelen Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) üyeleri Troia Antik Kenti’nde gerçekleştirilen “2018 Troia Yılı” lansman toplantısının ardından gece de Kolin Hotel’de düzenlenen gala yemeğinde bir araya geldi.

22 Ekim 2017 tarihinde eklendi

Organizasyonun ev sahipliğini TURSAB Çanakkale Körfez BYK Başkanı Turgay Kılıç’ın yaptığı gala yemeğinde ÇATOD Başkanı ve 2018 Troia Yılı İcra Komitesi Üyesi Armağan Aydeğer, “2018 Troia Yılı” ile ilgili bir sunum yaptı.

Troia’nın neden bu kadar önemli olduğuna değinerek, “Yunan Mitolojisinden Avrupa’nın köklerine, Kafkaslardan Pers Kültürüne, Anadolu Medeniyetlerine, Roma ve Paris’in köklerine, Pers İmparatoru Serhas’tan, Makedonya Kralı Büyük İskender’e, Troia Kahramanı Aeneas’tan, Roma İmparatoru Julius Caesar’a Troia güç, kök ve ilham vermiştir. Troia Anadolu’muzun en kadim değerlerinden bir tanesidir. Fatih Sultan Mehmet'ten Mustafa Kemal Atatürk'e derin izleri vardır. Fatih Sultan Mehmet İlyada'nın orijinalini Johannes Dokeianos'a yazdırmıştır. 3 kopya İlyada Topkapı Sarayındadır. 1462 yılında bölgeyi  ziyaretinde “Asyalıların öcünü aldık” demiştir. Mustafa Kemal Atatürk’te Troia ve İlyada’dan etkilenmiştir. 1922 Dumlupınar Zaferi’nden sonra “Troia'nın Öcünü Aldık” demiştir. Troia aynı zamanda doğu ve batı arasındaki diyaloğun ve mücadelenin en köklü simgesidir. Doğu ile batının sıfır noktasıdır. Geçmişe ve geleceğe ışık tutan Troia doğu ile batı arasında Anadolu’nun stratejik konumunun merkezi olmuştur” dedi.

“TROİA YILI ÜLKEMİZ İÇİN ULUSLARARASI STRATEJİK BİR KÜLTÜR VE TURİZM HAMLESİ OLACAK”

2018 Troia Yılı’nın UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin 20. yıldönümü olması sebebiyle önemine de değinen Armağan Aydeğer, “2018 Troia'nın UNESCO  Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin 20. Yıldönümü, Avrupa'da Kültür Mirası Yılı ve Troia Müzesi’nin açılış yılı olacak. Troia Yılı ile birlikte dünyanın en fazla bilinen 2. kültürel mirası Troia, Anadolu’nun kadim değeri olarak konumlandırılarak, ülkemiz için uluslararası stratejik bir kültür ve turizm hamlesi olacak. Türkiye, Troia 2018 yılı boyunca uluslararası işbirlikleri ve kültür, sanat, bilim ve spor etkinlikleri ile dünya'nın buluştuğu bir merkez haline gelecek. Büyük Troia buluşması etkinliği, tüm dünyayı Anadolu topraklarında buluşturacak, küresel ölçekte bir yankı üretecek” şeklinde konuştu.

Gala yemeğinde ayrıca Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Onur Gözet, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz da birer konuşma yaparak 2018 Troia Yılı’nın önemine değindiler.

Program sonunda ise TURSAB Çanakkale Körfez BYK Başkanı Turgay Kılıç ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’ya günün anısına plaket verdiler. Öte yandan programın gerçekleşmesinde büyük emek harcayan TURSAB Çanakkale Körfez BYK Başkanı Turgay Kılıç ve Genel Sekreter Ahmet Çelik de katılımcılar ile ayrı ayrı ilgilendiler.

(HABER / FOTOĞRAF : Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

1.622 kez okundu