YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

300 Deniz Canlısı İşte Burada Sergileniyor

03 Aralık 2012 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bünyesinde kurulan “Piri Reis Deniz Müzesi”nde içlerinde çok nadir bulunan deniz canlılarının da bulunduğu 300’e yakın deniz canlısı sergileniyor. Fakülte bünyesinde kurdukları Piri Reis Deniz Müzesi”nde 300’e yakın deniz canlısının bulunduğunu belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Görevlisi Pınar İşmen, “Müzemizde kemikli ve kıkırdaklı balıklar ile omurgasızlar olmak üzere birçok balık türü var. Müzemizde sergilenen balık ve omurgasızların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle balıkçılarımız bizlere bu konuda yardımcı oluyor. Yakalanan ilginç türdeki balıkları  bizlere bildiriyorlar. Bizlerde onların ihbarları doğrultusunda balıkları inceleyip gerekli işlemi yaptıktan sonra müzemizde sergileme aşamasına getiriyoruz. Müzemizde ayrıca sadece balıklar değil omurgasız canlılar da yer alıyor” dedi.
“DENİZ CANLILARINI KURUTUP İÇLERİNİ DOLDURDUKTAN SONRA SERGİLİYORLAR”
Müzeye getirilen ballıklarla omurgasız canlıların sergileme aşamasına gelene kadar bazı kimyasal işlemlere tabi tutulduğunu da belirten Pınar İşmen, “Bu canlıları koruyup sergileme aşamasına getirmek için formaldehit enjekte ediyoruz. Bunun dışında bazı balıklarında iç organlarını boşaltıp etlerini çıkararak onları kurutma işlemine tabi tutuyoruz. Daha sonra onları dikiyoruz ve içlerini farklı maddelerle doldurarak gerçek görüntüsüne kavuşturuyoruz. Bunlarında üzerlerine birkaç kimyasal madde ile sabitleştirme işlemi yapıyoruz” dedi.
BÜYÜK BALIKLARI TOPRAĞA GÖMÜP AYLAR SONRA İSKELETLERİ TOPLAYIP BİR ARAYA GETİRİYORLAR
Piri Reis Deniz Müzesi’nde sergilenen deniz canlıları içinde yer alan fok balığı ve yunus gibi balıkların içlerinin doldurulmasının zor olması sebebiyle bunların toprağa gömüldükten aylar sonra çıkarılıp iskeletlerinin bir araya getirilerek birleştirildiğini ve bunların bu şeklilde müzede sergilendiğini de belirten Pınar İşmen, “Bu balıkların iskeletlerinin tek tek toplanıp bir araya getirilmesi gerçekten zor zor. Büyük bir emek ve zaman harcanması gerekiyor. Müzemizde 2 adet büyük yunus balığı ile bir fok bağlının iskeleti sergileniyor” dedi.
MÜZEDE EN FAZLA İLGİYİ KÖPEK BALIKLARI ÇEKİYOR
Müzeyi gezenlerin en fazla ilgiyi köpekbalıklarına gösterdiğini de belirten Pınar İşmen, Bu balıklar görünüş itibarıyla büyük ilgi çekiyor. Ayrıca kirpi balığı da üzerindeki dikenleri ile büyük ilgi çeken balıklar arasında yer alıyor. Deniz kaplumbağaları ve yengeçler de dikkat çeken diğer deniz canlıları arsında bulunuyor” dedi.
İLGİNÇ BALIK YAKALAYANLAR BALIKLARI ÜNİVERSİTEYE GETİRİYOR
Bu arada Çanakkale Boğazı’nda avlanan balıkçılar ile vatandaşların üniversiteye büyük katkılarının olduğunu da belirten Pınar İşmen, “Özellikle son birkaç yıldır balıkçılarımız yakaladıkları ilginç balık türleri olduğunda hemen bize haber veriyorlar. Bizlerde bu balıkları alıp inceledikten sonra türlerini belirleyip müzemizde sergileme aşamasına getiriyoruz. Bunun dışında vatandaşlarımız da sahillerde ölü olarak gördükleri eniz kaplumbağaları ve yunus balıklarını da bize bildiriyorlar. Bizlerde bunları alıp gerekli işlemi yapıp üniversitemize götürüp müzemizde sergilemek için işlem yapıyoruz. Bu sayede müzemizde sergilenen deniz canlısı sayısının daha da artacağını düşünüyoruz. ” dedi. (HABER: AYHAN ÖNCÜ) 
 
 

1.550 kez okundu