YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

5. İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması Başladı

Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Grubu tarafından düzenlenen “5.İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması” İskele Meydanında festival korteji ile başladı.

02 Eylül 2016 tarihinde eklendi

Kordon boyunda yürüyüşünü gerçekleştiren kortejin ilk durağı Kırkyama Kültür Evi oldu. Kırkyama Kültür Evi önünde konuşma yapan  Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar;  “Sevgili kırkyamacılar barışın kentine hoş geldiniz. Kırkyama Kültür Evi binası Çanakkale Belediye Başkanımızın Boreas Çalışma Grubuna hediyesi. Bu bir başlangıç. Dış ve iç restorasyonu sonrası o güzel duygularınızı, hislerinizi, hissettiğiniz her şeyi yansıttığınız eserleri burada gerçekleştirir buradan dünyaya bir pencere açarız” dedi.

Seramik Müzesinde tamamlanan yürüyüşün ardından gerçekleştirilen açılış kokteyline Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar,  Karesi belediye başkan yardımcısı Mürsel Sabancı, buluşmaya katkı sunan katılımcılar, çok sayıda davetli ve ilgili katıldı.

Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Boreas Kırkyama Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Aysun Aksu; “İlyada Kırkyama buluşmalarının bu yıl beşincisini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin her yerinden bütün kırkyamacı dostları burada ağırlamaktan onur duyuyoruz. Çanakkale İstanbul, Ankara, Marmaris, İzmir, Bursa, Değirmendere, Gölcük, Söke, Balıkesir, Akçakoca, Karşıyaka’dan katılımcılar var. Güzel bir etkinlik geçireceğimizi umuyorum. Yunanistan’dan katılımcılarda aramızda olacaklar. Çanakkale ve Türkiye’nin nasıl kırkyama yaptığını onlara da göstereceğiz. Buluşmaya katılan el emeği eserler; Güzel Sanatlar Galerisi, Akol Otel, Seramik Müzesi, ÇOMÜ Sürekli Eğitim Merkezi, Yazar ve Sanatçı Evi,  Kent Müzesi, Çimenlik Kalesi, Korfmann  Kütüphanesi,  Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu,  BOREAS Kırkyama Çalışma Atölyesi’nde sergilenecek. Çok güzel çalışmalar var. Görmenizi tavsiye ediyorum” dedi.

Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünüvar; “Bugün dünya barış günü. Barış dilini yakalamaya çok ihtiyacımız olan günleri yaşıyoruz. Her gün bir kronik yas haline dönüştü. Her gün ülkemizin çeşitli yerlerinden acı haberlerle karşılaşıyoruz. Bu kronik yas hali de insanın ruh halini bozuyor. Tarihte, Anadolu’da analarımız, ninelerimiz kederlerini, üzüntülerini, sevinçlerini, sevdalarını nasıl kilimlere işledilerse şimdi de kırkyama sanatı ile hem geri dönüşüm sağlanıyor hem de bu sanatı bize hatırlatıyor. Ananemin eteğini annem anlatırken savaş yıllarında hep ananemin eteğini tanımlarken fondaki kumaşı göremediğini söylerdi. Her tarafı elle dikilmiş kumaşın aslını göremediğini söylerdi. Hiçbir şey olmazsa bana bu duyguyu yaşatıyor. Gerçekten o kilimlerde gördüğüm her desenin anlamı olduğunu biliyorum. Bütün kırkyama dostlarına teşekkür ediyorum. Barışın dili kadınlarla mümkün” dedi.

Konuşmaların ardından Seramik Müzesi bahçesinde Boreas Kadın Sanat Derneğinin sergisinin açılışı yapıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.187 kez okundu