YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

5. Uluslararası Çanakkale Bienalinin Teması “Göç” Olacak

Bu yıl 24 Eylül-6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali, “Göç” temasıyla, kentlileri ve kente gelecek konukları yeniden sanatla buluşturacak.

13 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

İstanbul’da gerçekleşen 5. Uluslararası Çanakkale Bienali tanıtım toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Genel Sanat Yönetmeni Beral Madra, Küratörler Seyhan Boztepe ve Deniz Erbaş’ın yanı sıra yerel ve ulusal basın temsilcileri ile davetliler katıldı.

2008 yılında 'Şeffaf Yanılsamalar', 2010 yılında 'Kurgusal Gerçekler, Dönüşümler', 2012 yılında 'Kurgular ve Karşı Duruşlar' ve 2014 yılında ‘Savaşın Sonunu Yalnız Ölüler Görür’ temasıyla gerçekleşen Uluslararası Çanakkale Bienali, bu kez ise dünyanın ve Çanakkale’nin de gündeminde bulunan “Göç” temasını konu ediniyor.

“SANAT VE KÜLTÜR, KENT YAŞAMININ AYRILMAZ BİR PARÇASI”

Basın tanıtım toplantısında Çanakkale ve Çanakkale’nin kültür yaşamından söz ederek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çanakkale, ülkemiz koşullarında değerlendirildiğinde insanlar, yaşam biçimleri, sosyal statüler arasında derin farklılıkların olmadığı,  herkesin, her kesimin bir arada barış ve saygı ekseninde, çağdaş, huzurlu, dingin yaşam sürdüğü bir üniversite, turizm ve kültür kentidir. Çanakkale'nin geçmişinden gelen çok kültürlü yapısı, 40 yılı aşkın süredir devam eden sosyal demokrat yerel yönetim anlayışımızla harmanlanmış, böylelikle sanat ve kültür kent yaşamının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Kültürel yaşamın zenginliğine verilen bu katkı, kentin özünde zaten var olan demokrasi ve barış kültürünün daha da gelişmesine ve çoğalmasına da katkı sunmuştur. Çanakkale’de, farklı kültür ve kimliklerin hoşgörü ve barış içinde sürdürdükleri yaşamları, birlikte hareket etme ve katılımcılık anlayışının da altyapısını oluşturmuştur. Çanakkale’de yerel yönetim ve siviller bu anlayışla çok başarılı işlere imza atmışlardır,  Bienal de bu başarılı işlere iyi bir örnektir” dedi.

“BİENAL, KENTİMİZE DEĞER KATTI”

2000’li yılların ikinci yarısından sonra başlayan Bienal serüvenine de değinen Başkan Gökhan, “Sevgili Seyhan Boztepe ve Denizhan Özer tarafından Çanakkale’de 2000’li yılların ikinci yarısından itibaren çağdaş sanat adına başlayan bu süreç kentli tarafından kabul görmüş, Uluslararası Troia Festivali ile eşzamanlı gerçekleşen etkinlikler, kentte büyük merak ve memnuniyet yaratmıştır. 2008 yılında da, Bienal kendi adıyla ilk kez sanatseverlerle buluşmuş ve yoluna artan deneyimlerin ve işinin ehli insanların ışığıyla devam etmiştir. Çanakkale gibi İstanbul’dan bakıldığında taşra algısı oluşturan kent; Bienal gibi yüksek bir sanat algısına sahip bir etkinliğe ev sahipliği yaparak, farkını ve ayrıcalığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bienal ile birlikte kentin sokaklarının, roman mahallesinin, önünden pek çok kez geçip hiç fark etmediğiniz bir mekânın, adeta birer sanat galerisine dönüşmesi, kentli için şaşırtıcı bir o kadar da merak ve ilgi uyandırıcı bir durumdu. Ve bu durum Çanakkale’nin adının Bienal düzenlenen bir kent olarak dünya çapında tanınmasına yol açtı, kentimize değer kattı. Bu süreç ardından Çocuk Bienalinin de doğumunu getirdi. Geçtiğimiz yıl 2.si düzenlenen Çocuk Bienali de aynı başarıyla ilerliyor. Çanakkale Belediyesi olarak en başından bu yana Uluslararası Çanakkale Bienali’nin de, Çocuk Bienali’nin de en büyük kurumsal destekçisi olduk ve bundan gurur duyduk” dedi.

BAŞKAN GÖKHAN, BİENALİ AYLAN BEBEĞE İTHAF ETTİ

5. Uluslararası Çanakkale Bienalinin bu yıl, çeşitli nedenlerle evlerinden, ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mülteciler ve göç konusunu tema olarak aldığını belirten Başkan Gökhan, “ İbn-i Haldun’un yüzyıllar önce söylediği “Coğrafya Kaderdir” sözünde olduğu gibi dünya; kaderini doğdukları yerlerde yaşayamayan insanların göçüyle hızla yer değiştiriyor. İnsanlar topluca, tek tek doğdukları, büyüdükleri, büyüyemedikleri, toprağında ölemedikleri ülkelerini çeşitli nedenlerle terk etmek,  geleceklerini sonsuza dek yabancı olarak kalacakları başka ülkelerde aramak zorunda kalıyorlar. Çanakkale’de mültecilerin, lastik bir botla yeni geleceklerine kavuşmak ümidiyle çıktıkları yolculukta, Ege’nin sularında son bulan yaşamlarına içimiz acıyarak şahitlik ettik. O çok sevdiğimiz sahiller artık eskisi gibi değil. O sularda; emziği ağzında bebeklerin, yavrusuna sarılıp birlikte can vermiş annelerin ve daha nice insanın, insanlığımızdan utandıran izleri var.  İşte Uluslararası Çanakkale Bienali bu yıl,  bu sorunu dert edinen sanatçıların işlerini sanatseverlerle buluşturacak. Bu buluşmayı sağlamak üzere uzun zamandır, titiz çalışmalar yürüten Kürotoryel Ekip; Sayın Beral Madra, Sayın Seyhan Boztepe ve Sayın Deniz Erbaş’a teşekkürlerimi sunuyor, kolaylıklar diliyorum. Herkesi 24 Eylül - 6 Kasım 2016 tarihleri arasında Barışın Kenti Çanakkale’de gerçekleşecek 5.Uluslararası Çanakkale Bienali’ne davet ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Başkan Gökhan konuşmasının sonunda 5. Uluslararası Çanakkale Bienalini, Muğla’nın Bodrum ilçesinden Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adasına şişme botla geçmeye çalışırken annesi ve kardeşi ile boğularak yaşamını yitiren Suriyeli Aylan Kurdi’ye ithaf ettiğini de kaydetti.

1.959 kez okundu