YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

554 Yıllık Tarihi Kaleyi 5 Yılda Restore Edemediler!

(ÖZEL HABER) - Çanakkale Boğazı’nda, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1462’de 4 ay gibi kısa bir sürede yaptırılan tarihi Kilitbahir Kalesi’nde 2011’de başlatılan restorasyon çalışmalarının aradan geçen 5 yıla rağmen tamamlanamaması tepkiye sebep oluyor.

17 Haziran 2016 tarihinde eklendi

Tarihi kalede restorasyon çalışmalarının 2011 yılında başladığını belirten vatandaşlar aradan geçen 5 yıllık süre içinde bu çalışmaların halen tamamlanamamasına bir anlam veremediklerini belirterek, “Fatih Sultan Mehmet Han zamanında 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan bu kale bir rekora imza atılarak 5 yılda restore edilemedi. Restorasyon çalışmaları da halen devam ediyor.  Son olarak 2015 yılında Kilitbahir Kalesi ve Sarı Kule Teşhir-Tanzim ve Çevre Düzenlemesi ile ilgili bir ihale yapılmıştı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasında 11 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan protokolün ardından bu yer yüklenici firmaya 26 Mayıs 2015 tarihinde teslim edilmiş ve Kilitbahir Kalesinin onarımı, teşhir tanzimi, çevre düzenlemesine yönelik çalışmalara yeniden başlanmıştı. Bu yerinde 18 Mart 2016 tarihinde ziyarete açılması planlaşmıştı. Ancak ne var ki Kilitbahir Kalesi’nin restorasyonu yine hedeflenen tarihte tamamlanamadı” dediler.

MİLLETVEKİLİ MUHARREM ERKEK KONUYU MECLİSE TAŞIMIŞTI

5 yıldır restorasyonu bir türlü tamamlanamayan tarihi Kilitbahir Kalesi ile ilgili yaşananlar CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek’in de tepkisi çekmiş ve Şubat 2016’da bu konuda bir soru önergesi hazırlayarak zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede şu ifade ve sorulara yer vermişti: “Tarihimizde ve Çanakkale turizminde özel bir yere sahip olan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında İstanbul’un savunulması amacıyla Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri olan Kilitbahir bölgesinde yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi, 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edilmiştir. Kale, 2011 yılında restorasyon amacıyla ziyarete kapatılmış; ama, yaklaşık 5 yıl geçmesine rağmen restorasyon çalışmaları bitirilememiştir. Kalenin yapımının, restorasyon çalışmalarından çok daha kısa sürmüş olması, ironik bir durum meydana getirmiştir. Bu bağlamda:

1- Kalenin restorasyon çalışmalarının bu denli uzamasının nedenleri nelerdir?

2- Kalenin restorasyon çalışmalarını üstlenen firma ile yapılan sözleşmede, yenileme çalışmalarının başlama ve bitiş tarihi ne zaman olarak tespit edilmiştir?

3- Restorasyon çalışmaları için öngörülen bütçe ne kadardır? Şu zamana kadar harcanan rakam ne kadar olmuştur? Ek olarak başka bir ödeme yapılacak mıdır?

4- Restorasyon çalışmalarının uzaması konusunda herhangi bir inceleme yaptırılmış mıdır? Bu konuda yüklenici firma ve/veya yetkili personelden herhangi biri hakkında soruşturma açılmış mıdır ve/veya herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?

5- Kilitbahir Kalesi’nin restorasyonunda, tarihi niteliklere uygun çalışmalar yapılıp yapılmadığı denetlenmekte midir? Bu denetim kimler tarafından ne sıklıkta yapılmaktadır?

6- Son günlerde sıklıkla gördüğümüz ve kamuoyunda “restorasyon faciaları” olarak bilinen, aslıyla hiç ilgili olmayan yenileme çalışmalarıyla karşı karşıya kalmamak için herhangi bir özel önlem alınmış mıdır? “

2016 yılının Haziran ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde Kilitbahir Kalesi’nin restorasyonunun halen tamamlanamaması tepkiye sebep olmaya devam ediyor.

(ÖZEL HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

HABER VİDEO
3.691 kez okundu