YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“6. Atikhisar Kır Şenliği” Büyük İlgi Gördü

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi'nin Çanakkale Belediyesi’nin desteği ile Kayadere mesire alanında düzenlediği  “6. Atikhisar Kır Şenliği” büyük ilgi gördü.

16 Mayıs 2016 tarihinde eklendi

Atikhisar Barajı Kayadere köyü mesire alanında gerçekleştirilen etkinliğe katılmak isteyenler için kentin birçok noktasından otobüsler kaldırıldı. Gün boyu devam eden seferlerle vatandaşlar etkinlik alanına geldi.

“Atikhisar Atıkhisar Olmasın” sloganı ile gerçekleştirilen şenlikte konuşma yapan Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Ali Aydın Çalıdağ; “Çanakkale’nin tek su kaynağı olan bu barajın hemen üst tarafında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, İran şahı ile beraber kahve içtiği kirazlı balaban çeşmesi bulunmaktadır.  Balaban çeşmesinin olduğu noktada şu anda planlanan ve kapasite artırım CED‘i gerçekleştirilerek ruhsat aşamasına gelmiş olan bir altın madeni var. Eğer bu altın madeni devreye girerse şu anda maalesef birçok yerde izleri silinmeye çalışılan büyük atamızın oradaki izini de silecekler. Çünkü o tepe yok olacak. O tepe yok olmakla birlikte orada oluşacak kirlilik olduğu gibi yer altı, yer üstü sularıyla Atikhisar barajına akacak. Burada kullanılacak ayrıştırıcı madde denilen siyanür, çok fazla zehirli atığı zehirli madeni açığa çıkartacak. Maalesef bizim tek su kaynağımız olan Atikhisar yok olacak. Bu çevrede şu anda üzerinde oturduğumuz çimler, gördüğünüz ağaçlar yok olacak. Burayı lütfen sadece piknik alanı olarak değerlendirmeyin. Burayı geleceğinizi kurtarmak için toplandığınız bir yer olarak değerlendirin. Çanakkale’de birçok alanda ciddi manada madencilik faaliyetleri başlayacak.  Kazdağı bölgesinde 8 tane büyük altın işletmesi planlanıyor. Bu 8 büyük altın işletmesi 100 bin hektarlık Kazdağları alanının 25 bin hektarını yok edecek.  Dünyanın ciğerleri denilen Kazdağlarına biz kanseri kendi ellerimizle sokmayalım. Buna müsaade etmeyelim. Diğer bir tehdit Lapseki’nin Adatepe köyüne kadar gelecek toplamda 23bin megavata kadar ulaşacak olan termik santrallerdir. Son dönemde Umurbey ve yakın bölgelerden üretilerek yurt dışına gönderilen ürünler iade ediliyor. Bu daha önce yaşanmıyordu. Neden iade ediliyor derseniz; Çan, Karabiga, Biga’da çalışmakta olan termik santral etkileridir. Biz bu uyarıları hep yapıyoruz. Çocuklarımız ve torunlarımızın size emaneti olan çevreyi korumamız gerekiyor. Lütfen biz bu alanları koruyacağımız zaman yanımızda olun. Biz bunu çocuklarımız ve torunlarımız için yapıyoruz” dedi.

“BARAJIMIZIN SU KAYNAĞI OLAN BÖLGEDE ALTIN MADENİ ARAMA ÇALIŞMALARI VAR”

Şenliğe katılan Çanakkale Belediye Başkan Vekili Adnan Güler; “Altın madencileri Çanakkale’ye hücum etmiş durumda. Barajımızın su kaynağı olan bölgede altın madeni arama çalışmaları var. Kaz dağlarının çeşitli yerlerinde çalışmalar var. Karabigadan, Adatepe köyü yakınlarına kadar uzanan sahil bandında birçok termik santral kurma faaliyetleri var. Siz değerli hemşerilerimizin iyi bir çevre bilincine sahip olmaları lazım. Kent Konseyi bu konuda değerli katkılar veriyor.  Çevre talanı çok ciddi boyutlara yükseldi. Burada önemli desteklerden biri bilinçli çevreciler ve halkımız yani sizlersiniz. Eğer sizler bu mücadeleye sahip çıkarsanız, bizler daha rahat ve güçlü mücadele ederiz. Burada en önemli unsur halktır. Hepimize güzel bir gelecek bırakabilmek için bu mücadeleyi vermek boynumuzun borcudur” dedi.

YARIŞMADA DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

Şenlikte  “Atikhisar Atıkhisar Olmasın” konulu 4.5.6. sınıflara yönelik düzenlenen resim ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.  Resim yarışmasında 4.sınıflar arasında birincilik ödülünü Mustafa Kemal İlkokulu öğrencisi Selen Mercimek, ikincilik ödülünü Mustafa Kemal İlkokulu öğrencisi Kamil Eray Güllü, üçüncülük ödülünü İstiklal ilkokulu öğrencisi Devlet Yağmur Çoşgül alırken, 5.sınıflarda birincilik ödülünü Gazi Ortaokulu öğrencisi Melek Eda Türkeş, ikincilik ödülünü Cevatpaşa Ortaokulu öğrencisi Tunahan Sevim, üçüncülük ödülünü Gazi Ortaokulu öğrencisi Mehmet Reha Türkeş, 6. Sınıflarda birincilik ödülünü Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi İrem Ersöz, ikincilik ödülünü Gazi Ortaokulu öğrencisi Ece Dinçer, üçüncülük ödülünü Cevatpaşa Ortaokulu öğrencisi Burcu Ünal elde etti.

Şiir yarışmasında 4. Sınıflarda birincilik ödülünü Mustafa Kemal İlkokulu öğrencisi A. Arda Aydemir, ikincilik ödülünü İstiklal İlkokulu öğrencisi Barış Karaman, üçüncülük ödülünü Özlem Kayalı İlkokulu öğrencisi Arda Yatmaz, 5. Sınıflarda birincilik ödülünü Cevatpaşa Ortaokulu öğrencisi Umay Yılmaz, ikincilik ödülünü Cevatpaşa Ortaokulu öğrencisi Ayza Karakoyun, üçüncülük ödülünü Cevatpaşa Ortaokulu öğrencisi Ayşe Nur Dinçer elde etti.

Şenlikte; Çanakkale Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından açılan stantta “Bugünün Tohumunu Gelecek İçin Topluyoruz” sloganıyla başlatılan Tohum Bankası projesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği çalışanları da katılımcılara atıkların ayrıştırılması hakkında bilgiler verdi.

Etkinliğe katılanlar Halk oyunu eğitmeni Ayşe Çetin’in ekibinin halk oyunları gösterisi, Grup Lemur ve Grup Mora konseri ile gönüllerince eğlendi. Halat çekme, mendil kapmaca, kırk ayak yürüyüşü ve çuval yarışlarında kıya sıya rekabet yaşandı. Şenlikte halaylar çekildi horon tepildi. Şenliğe destek verenlere teşekkür plaketleri takdim edildi.

1.728 kez okundu