YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

“Çanakkale’ye Bir Kültür Merkezi Şart”

03 Ocak 2010 tarihinde eklendi

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Çanakkale’ye modern bir kültür merkezinin yapılması gerektiğini belirterek, “Bunun için en ideal yer Hamidiye Tabyalarının bulunduğu bölüm” dedi. Makamında basın mensupları ile bir araya gelen İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz ve domuz gribi tehdidine rağmen Türkiye’nin 2009 yılında turizmden fazla etkilenmediğini belirterek, “Bu kapsamda Çanakkale’nin de 2009 yılında turizmde iyi bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz” dedi. Şinasi Haznedar 2009 yılında Çanakkale’nin tanıtımı konusunda Türkiye’de ve dünyada birçok fuara katıldıklarını da belirterek; “Bu fuarlar sayesinde ilimizin tanıtımını en iyi şekilde yapmaya çalıştık. 2010 yılında da en az 8 fuara katılarak bu tanıtım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz şeklinde konuştu.
“ŞEHİTLER ABİDESİNİN TAVANINDAKİ TÜRK BAYRAĞI MOTİFİ ONARILACAK”
Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar 2010 yılında Çanakkale’nin tarihi ve turistik yerlerinde eksik kalan bölümlerin tamamlanması konusunda çalışmalar yapacaklarını da belirterek, “Bu kapsamda ilk olarak Şehitler Abidesi’nin karşısında bulunan rölyefin bronz dökümünün yapılması için çalışma gerçekleştirilecek. Ayrıca Arkeoloji müzemizin yetersiz gelmesi sebebiyle çok sayıda eser maalesef depolarda sergilenemeden duruyor. Bunların da sergilenebilmesi için müzede teşhir alanının genişletilmesi için proje yapılacak” dedi. Şinasi Haznedar 2010 yılında Bozcaada kalesinin röleve ve restitasyon çalışmasının da yapılacağını belirterek, “Ayrıca Babakale kazıları da yine 2010 yılında devam edecek. Şehitler Abidesi’nin tavanında yer alan Türk Bayrağı motifinin dökülen kısımlarının onarılması, Mecidiye tabyasının çevre düzenlemesi, Eceabat tekel binasının röleve çalışması da 2010 yılı projeleri içinde yer alıyor” dedi.
“ÇANAKKALE’YE BİR KÜLTÜR MERKEZİ ŞART”
Çanakkale’nin en büyük eksikliğinin kültür merkezi olduğunu da belirten Şinasi Haznedar, “Kültür ve turizm kenti denilen Çanakkale’de modern bir kültür merkezi yok. Çadır denilen yer kültür merkezi olarak adlandırılıyor. Kültür ve turizm kentine bu yakışmıyor. Bu sebeple 5 bin yıllık bir geçmişi bulunan Çanakkale’ye modern bir kültür merkezinin yapılması şart. Bunun için de Hamidiye Tabyalarının bulunduğu yere bu yapılabilir. 105 dönümlük bir yere sahip olan bu yer kültür merkezi haline getirilebilir. Bu konuda ilgili birimlerin bir araya gelerek uyum içinde çalışıp ortak çalışma yapmalarında fayda var” şeklinde konuştu. Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisinde bulunan Troia Antik kenti girişinde yapılacak müze ile ilgili çalışmaların devam ettiğini de ifade eden Haznedar, “Bu konuda uluslararası bir proje yarışması açılacak. Müzenin kurulması konusunda ise bir ödenek sıkıntısı yok. Para hazır. Hedefimiz en kısa sürede müzenin buraya kurulması” dedi.
“ÇANAKKALE TEMİZ BİR KENT DEĞİL”
Konuşmasında kültür ve turizm kendi olarak bilinen Çanakkale’nin temiz bir kent olmadığını da iddia eden Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, “Çanakkale maalesef temiz bir kent değil. Etrafınıza bakıyorsunuz her yer pis. Şehre Bursa yönünde giriyorsunuz çöp ve moloz dağları; İzmir yönünden giriyorsunuz TOKİ’nin kalasları ve kötü görüntüsü ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca cadde ve sokaklara baktığınızda da kentin temiz olmadığını göreceksiniz. Saat kulesinin bulunduğu yer sahile 20 metre. Pislik kokusundan geçilmiyor. Şehrin çoğu yeri böyle. Biz bunları söylediğimizde belediye başkanımız bize kızıyor ve darılıyor. Doğruları söylemek suç mu? Bakın saat kulesinin önündeki çeşme ile Yalı camiindeki çeşme pislikten geçilmiyordu. Yosun tutmuştu. Hergün onlarca kişinin gördüğü bu yeri 3-4 kişi tutarak Turizm İl Müdürü olarak ben temizlettim. Bu benim görevim mi? Belediyenin görevi. Sonra da “Biz zaten oraları temizletiyorduk” diyorlar. Temizlenen yer yosun tutarmı? Turizm kenti olan bir yerden bahsedecekseniz önce o kenti temiz tutmanız lazım. Buda iyi bir belediyecilikle olur. Gerçekleri söylemek suçsa ben suçluyum o zaman” dedi.

1.559 kez okundu