YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

ABD'li Arkeolog Blegen’in 90 Yıllık Arşivi Araştırmacıların Hizmetinde

Çanakkale merkeze bağlı Troya Antik Kenti’nde 150 yıla yakın devam eden kazı çalışmaları sırasında görev yapan Arkeoglardan Amerikalı Carl Blegen’in 90 yıllık arşivi dijital olarak araştırmacıların erişimine açılarak bu fotoğraflardan bir kısmı Troya Antik Kenti’ndeki  “Blegen Evi” olarak kullanılan kazı evinde sergilendi.

26 Kasım 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale il merkezine 37 kilometre uzaklıkla bulunan Troya Antik Kenti’nde ilk kez 1863 yılında Frank Calvert tarafından kazılan ve ardından resmi kazılara ise 1871 yılında Heinrich Schliemann tarafından başlatnan antik kentte, Wilhelm Dörpfeld’in ardından 1932'de göreve başlayan Amerikalı Arkeolog Carl Blegen burada yapılan çalışmaları büyük bir titizlikle fotoğrafladı. 1938 yılına kadar bu çalışmalarını devam ettiren Amerikalı Arkeolog Carl Blegen’in yaklaşık 90 yıl öncesine ait orijinalleri ABD’deki Cincinnati Üniversitesi’nde bulunan fotoğraf ve görüntülerin dijital kopyaları Çanakkale’de Troya Antik Kenti’ndeki “Blegen Evi” olarak kullanılan kazı evinde sergilendi.

Kazıyla ilgili çalışmaları bulunan araştırmacıların bu fotoğraf arşivden yararlanabileceğini belirten Troya Müzesi Müdürü, Rıdvan Gölcük, Amerikalı Arkeolog Carl Blegen’in fotoğraf arşivinin önemine değinerek, “Özellikle Heinrich Schliemann Troya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarındaki tahribattan sonra son derece bilimsel çalışan dönemin en iyi tekniklerini ve en iyi arşivlemeyi kullanan ettiren Amerikalı Arkeolog Carl Blegen’in 7 sezon devam eden kazısında ortaya çıkan eserler 1938 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesine götürülüyor. Troya Müzesi açılırken ise eserlerin çok küçük bir bölümü tekrar dönüyor. Fakat sadece eserleri değil Blegen’in geriye bıraktığı arşiv bizim için oldukça önemli bir hazine. Amerikalı Arkeolog Carl Blegen ve ekibi burada yaptıkları kazı çalışmalarında çok iyi fotoğraflama yapıyorlar. 1932 çok erken bir tarih olmasına rağmen çok başarılı videolar çekiliyor. Bu kapsamda Troya Antik Kenti’nde son derece iyi belgelemeler yapılıyor. Bunun yanı sıra kazı ekibinde bulunan tüm bilimsel ekibin bir not defteri de var. Bunun içine Türk bakanlık temsilcisi de dahil. Buradaki kazılarda günlük olarak not tutuyorlar. Her gün ne kadar kazdıklarını, kazdıkları noktalarda nelerin çıktığını bu not defterlerinde kayıt altına alıyorlar. Hatta kazının yöneticisi konumunda olan Blegen’in kendi not defterine baktığımızda hangi işçiye ne kadar ücret ödediğinden o gün antik kente gelen ziyaretçiye kadar hepsini kayıt altına almış. Blegen arşivinde daha çok günlük yaşama ait özel bilgilerin yer aldığı arşiv ise Atina’da bulunuyor. Oradaki arşivin bir kısmı da Troya Müzesi’ndeki yerini aldı. Çünkü Troya Müzesi sadece eserlerin sergilendiği bir müze değil. Bölgenin hafızası olma iddiasında bir müze. Kazıyla ilgili çalışmaları bulunan araştırmacılar bu fotoğraf arşivden yararlanabilecekler” dedi.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

6.324 kez okundu