YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Akçakoyun Köyü’nde Şehitlik Olarak Bilinen Mezarlık Koruma Altına Alındı

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Yenice ilçesine bağlı Akçakoyun Köyü’nde vatandaşların yıllardır şehitlik olarak kabul ettiği özel mülkiyete ait 450 metrekarelik mezarlık alanı “1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescil etti.

22 Ocak 2021 tarihinde eklendi

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yaptığı toplantıda ulusal ve yerel basında yer alan Yenice ilçesine bağlı Akçakoyun Köyü’nde vatandaşların yıllardır şehitlik olarak kabul ettiği özel mülkiyete ait 450 metrekarelik mezarlık alanın durumu yerinde inceledi.

Yapılan incelemeler sonunda köyde herhangi bir sit alanında bulunmayan özel mülkiyete ait içinde Ay Yıldız işlemelerin bulunduğu şehitlere ait mermer mezar taşlarının bulunduğu tarla vasıflı 450 metrekarelik yerin yıllardır “Şehitler Mevkii” olarak bilindiği belirlenerek bu alanın alanı “1. Dereceden Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescil etme kararı aldı.

Yıllardır Akçakoyun Köyü’nde bu yerin “Şehitler Mevkii” olarak bilindiği ve köylüler tarafından şehitliğe konulan metal bir tabelada “Şehitler Mezarlığı olarak bilinen bu mübarek vatan toprağını kanları ile sulayan, canları ile hayat veren, bayrağını indirtmeyen, ezanını susturtmayan kahraman vatan evlatlarının ruhları şad olsun” yazısı bulunuyor.

Öte yandan mezarlık ile ilgili araştırmanın sürdürüldüğünü belirten yetkililer içinde 20 adet mermer plakanın bulunduğu mezar başlıklarının neyi ifade ettiğinin ise kesin tespiti için çalışmaların sürdürüldüğünü belirttiler.

(HABER: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

13.416 kez okundu