YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Anzak Koyu’nda Sessiz “Şafak Ayini”

Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar 106 yıl önce yapılan Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden atalarını çıkarmanın yapıldığı Anzak Koyu’nda düzenlenen sade bir tören ile andı.

25 Nisan 2021 tarihinde eklendi

Korona Virüs salgını sebebiyle geçtiğimiz yıl iptal edilen Anzak törenleri bu yıl kısıtlı katılımcı ile gerçekleştirildi. Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Arıburnu önünde bulunan Anzak Koyu’nda, Anzak Çıkarması’nın 106. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen şafak törenine Korona virüs tedbirleri kapsamında Anzak torunları alınmazken; etkinliğe resmi ve üst düzey katılımcıların yer aldığı yaklaşık 50 kişilik iştirak etti.

Sağanak yağmur sebebiyle zaman zaman zor anların yaşandığı Anzak Koyu’daki etkinlik sabah 05:30’da çelenk koyma töreni ile başladı. Avustralya Büyükelçisi Marc Innes Brown ve Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton’un günün anlam ve önemi ile ilgili yaptığı konuşmaların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri adına Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı’nda görevli Yarbay Anıl Aksoy Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine yazdığı mektubu hem Türkçe, hem de İngilizce okudu. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda çelenklerinin tören alanındaki “Anzak” yazısının bulunduğu kaideye bırakılmasının ardından savaşta hayatını kaybeden askerler için saygı duruşunda bulunuldu. Tören İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunmasıyla sona erdi.

Törene Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Avustralya Büyükelçisi Marc Innes Brown, Birleşik Krallık Büyükelçisi Dominick Chilcott, İrlanda Büyükelçisi Sonya Mcguinness, Yeni Zelanda Büyükelçisi Wendy Hinton ve Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay katıldı.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

8.652 kez okundu