YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Anzakların Hayalleri Gerçek Olacak

01 Mayıs 2011 tarihinde eklendi

Çanakkale Kara Savaşları ve Anzak Günü'nün 100. yıl dönümünde farklı bir etkinlik düzenlemek isteyen Avustralyalı ve Türk kürekçiler, "100'üncü yılında 100 bot ile 100 kilometre" sloganıyla Çanakkale Boğazı'ndan Anzak Koyu'na kadar düzenlenecek sörf bot yarışlarının parkur provasını yaptı. 25 Nisan 1915 yılında gerçekleştirilen Anzak çıkarmasında gemilerden karaya botlarla kürek çekerek çıkan Anzak askerlerinin anılarını canlandıracak dev organizasyonun provaları, Çanakkale Boğazı'nda yapıldı. "100'üncü Yılda 100 Sörf Botla 100 Kilometre" sloganıyla yapılacak yarışlara; Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk kürek takımları katılacak. 2015 yılında Çanakkale'de düzenlenecek 100. Yıl Dostluk Yarışı Organizasyonu'nun provaları oldukça zorlu geçti. Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi'ndeki parkurlarda gerçekleştirilen ve deneme niteliği taşıyan çalışmada, Avustralyalı ve Türk sporcular sert poyraza rağmen saatlerce kürek salladı. Kilye Koyu'ndan başlayan parkur inceleme çalışmasına 2 sörf bot katılırken, her botta birisi dümenci olmak üzere 5 kürekçi uğraş verdi. Avustralyalı sörf botçuların keşif yapma olanağı bulduğu parkur için Boğaziçi Üniversitesi'nin genç kürekçileri de ter döktü. Denemelere denizden Sahil Güvenlik botu ile cankurtaran tekneleri, karadan da ambulans refakat etti.
"2015 YILINDAKİ YARIŞMADA 500 KÜREKÇİ MÜCADELE EDECEK"
Etkinlikle ilgili açıklamalarda bulunan ITEM Turizm Acentesi tur operatörleri Şule Güney ve Belkız Kaytaz, Anzak törenlerinin 100. yılında Çanakkale'de bir dostluk organizasyonu gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "100'üncü yılında 100 bot ile 100 kilometre" sloganıyla Çanakkale Boğazı'nda düzenlenecek sörf bot yarışlarını dostluk köprüsü haline getirmek istiyoruz. Bu kapsamda Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan oluşan kürekçiler, Anzak seremonisi sırasında 100 tane botla 100 kilometrelik mesafeyi kürek çekerek katedecek. Bu kapsamda ilk olarak Türk takımını oluşturduk. Boğaziçi Üniversitesi'nin kürek takımı ile beraber çalışma başlattık. Senede iki kez Avustralya'dan eğitmenler geliyor. Boğaziçi Kürek Takımı ile beraber çalışıyorlar. Avustralya ve yeni Zelandalılar 1915 yılında Anzak Koyu'na çıkarma yaparken filikaları kullanmış. Bu filikalar da şu anki sörf bot ismini almış. Günümüzde halen bu sörf botların kara yolundan ve hava yolundan ulaşılamayan, sadece denizden gidilen yerlerde hayat kurtardığı biliniyor. Etkinlikte görev yapan Avustralyaların hepsi aynı zamanda can kurtarmada lisanslı kişiler" dedi. Tur operatörleri Şule Güney ve Belkız Kaytaz, 2015 yılında, Anzak törenlerinin 100. yılında gerçekleştirilecek etkinliğin büyük ilgi göreceğine inandığını da belirterek, "Bu proje aslında 1982 yılında Avustralya Tamarama Surf Clup'ten Emekli Yarbay Paul Murpy, Paul Cooper ve Tamarama Surf Clup'ten Mark Walton'un hayaliydi. Bunu gerçekleştirmek isteyenlerin çoğunluğu da emekli ordu mensubu kişiler. Şimdi 2015 yılında bu hayallerini gerçekleştirmek için çalışıyorlar" dedi.
"HAYALLER GERÇEK OLUYOR"
Avustralya Tamarama Surf Clup'ten Emekli Yarbay Paul Murpy, Paul Cooper ve Tamarama Surf Clup'ten Mark Walton ise, yıllardır hayal ettikleri projeyi 2015 yılında gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Bugün burada olmamızın asıl sebebi, 2015 yılında kullanacağımız parkuru görmek ve prova yapmak. Bu kapsamda da güvenliği ön plana çıkarmak istiyoruz. 2015 yılındaki bu yarışmaya Avustralya, Yeni Zelanda ve Türk ekibinin yanına belki İngilizler ve Fransızlar da eklenebilir. Ayrıca savaşta yer alan diğer ülkelerin de bu yarışa katılması sağlanabilir. Burada amaçlanan, Anzak törenlerine katkıda bulunmak. 2015 yılında büyük bir katılımla bu etkinliği yapmak istiyoruz" dedi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi'nin genç kürekçileri de dostluk amacıyla gerçekleştirilecek yarışmaya katkı verecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

1.960 kez okundu