YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Apollon Smintheus’un Kazı Başkanı Değişiyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, üniversiteden emekli olan 14 profesörün arkeolojik kazı başkanlığı görevine son verdi. Görevine son verilen kazı başkanı profesörlerin içinde Çanakkale’den Apollon Smintheus kazılarının yürüten Prof. Dr. Coşkun Özgünel de yer alıyor.

21 Eylül 2019 tarihinde eklendi

Hürriyet Gazetesi’nden Ömer Erbil’in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, halen arkeolojik kazı başkanlığı sıfatını sürdüren ve üniversitelerinden emekli olmuş 14 profesörü 11 Eylül Çarşamba günü Ankara’da Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nde topladı. Toplantı, Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan başkanlığında yapıldı. Kazı başkanı profesörlere teşekkür edilerek bundan sonra kazı başkanlığı yapamayacakları belirtildi.

İçlerinde dünyaca tanınmış Neolitik dönem uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, yakın zamanda kaybettiğimiz Prof.Dr. Hayat Erkanal’ın eşi Prof.Dr. Armağan Erkanal, Prof. Dr. Berna Alpagut gibi isimler vardı. Hepsi ünlü Türk arkeologlar Prof. Jale İnan, Prof. Nimet Özgüç, Ord. Prof. Ekrem Akurgal, Ord. Prof. Arif Müfid Mansel, Prof. Halet Çambel’in öğrencileriydi. Türk arkeolojisinde ikinci kuşak olarak nitelendirilen bir dönem böylelikle kapanmış oldu.

Profesörlerin hemen hepsi üniversitelerinden 65 yaş sınırlaması ile emekliydiler. Kazı başkanlığı görevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Bakanlar Kurulu Kararı ile devam ediyorlardı. Toplantıda emekli profesörlere Bakanlığın İç Denetim Birimi Başkanlığı’nca hazırlanan rapor doğrultusunda kazılarına son verileceği, kendilerine de “Onursal Başkan” yapılacağı anlatıldı.

Toplantı sırasında kazı başkanı profesörlerin itirazları oldu. Çünkü yasa, bir kuruma bağlı olarak 75 yaşına kadar çalışmaya izin veriyordu. Profesörlerin hepsi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kazı yaptıklarını, bakanlığın da bir kurum olduğunu ileri sürdüyseler de kabul ettiremediler.

Söz alan bazı profesörler, bu kararla Türk Arkeolojisinin geriye gideceğini, profesörlerin yarım yüzyıllık deneyimlerinin hiçe sayıldığını, arkeolojinin bir birikim işi olduğunu, çok sayıda devam etmekte olan projelerin uygulanamaz duruma geleceğini ve bu uygulamanın yürürlükteki kanunlara aykırı olduğunu vurguladılar.

Toplantı sonunda kazı başkanlarına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy adına teşekkür plaketi verildi.

KAZI BAŞKANLIĞINDAN ALINAN PROFESÖRLER:

Prof. Dr. Coşkun Özgünel – Apollon Smintheus kazıları

Prof. Dr. Aliye Öztan – Acemhöyük kazıları

Prof. Dr. Berna Alpagut – Bursa Paşalar kazıları

Prof. Dr. Mehmet Özdoğan – Kırklareli Aşağı Pınar

Prof. Dr. Armağan Erkanal – İzmir Panaztepe

Prof. Dr. Nuran Şahin – Klaros Kazıları

Prof. Dr. Sevil Gülçur – Güvercin Kayası kazıları

Prof. Dr. Ömer Özyiğit – Foça Phokaia kazıları

Prof. Dr. Erksin Güleç – Üçağızlı Mağara kazıları

Prof. Dr. Mustafa Büyükkolancı – Aydın Ayasuluk kazıları

Prof. Dr. İlknur Özgen – Hacımusalar höyük kazıları

Prof. Dr. Aslıhan Yener – Aççana höyük kazıları

Prof. Dr. Elif Tül Tunay – İzmir Nif Dağı kazıları

Prof. Dr. Sait Başaran – Enez kazıları

(Haber Kaynak ve Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

2.435 kez okundu