YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Arjantin’den Türkiye'ye 2 Altın Madalya İle Döndü

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos Antik kenti bölgesinde yaşamını sürdüren Emekli Deniz Subayı Berna Dönmezer O’Donovan, Arjantin’in Mendoza kentinde düzenlenen “2016 Gourmonde” etkinliğinde tanıttığı Türk yemekleriyle 2 altın madalya kazandı.

28 Eylül 2016 tarihinde eklendi

Deniz Subayı olarak karada ve denizde 20 yıl görev yaptıktan sonra genç yaşta emekli olup eşinin görevi gereği yaşamakta olduğu New York şehrinde kendisine katıldığını belirten Berna Dönmezer O’Donovan (41), “Halihazırda yari zamanlı olarak Türkiye’de ve ABD’de yaşıyorum. New York’ta geçtiğimiz aylarda kuruluşu gerçekleşen olan PRUSA Kültür, Sanat ve Egitim Vakfı”nın başkan yardımcılığına getirildim. Eş zamanlı olarak da Akdeniz mutfağı üzerine bireysel bazda ve hizmet- restoran sektörne yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini yürüterek insanları yemek pişirmeye teşvik edici kolay tariflerimi paylaştığım ve düzenli aralıklarla yazdığım bir yemek bloğumda yazılar yazıyorum” dedi.

2011 YILINDA ASSOS’A YERLEŞTİK

Amerika’daki yaşamlarının yanısıra 2011 yılında Çanakkale’nin en önemli tarihi ve turistik yerleri arasında bulunan Assos bölgesinden bir yer satın alarak buraya yerleştiklerini de belirten Berna Dönmezer O’Donovan, “Sebze, meyve, balık ve etin en güzelinin merkezi olan canım Akdeniz’in kıyısında doğmuş ve yetişmiş olmanın bir sonucu olsa gerek güzel yemek ve iyi şarap hayatımın herzaman vazgeçilmezleri arasında oldu. Deniz Harp Okulu’nda öğrencilik yıllarımda ilk kez denizden gittiğim ve aşık olduğum, tarihte, şarap, zeytinyağı ve seramiğin en büyük merkezlerinden biri olan Çanakkale’ye bağlı, felsefenin en büyük öğretilerinin merkezi, Aristo’nun ilk felsefe okulu Akademos’a ev sahipliği yapmış olan sade ve duru güzellik Assos’ta 2011 yılında kendi yerimizi edinmemiz ve evimizi yapmamız ile başlayan süreci organik sebze, zeytinyağı ve küçük çapta şarap üretimi takip etti. Çanakkale’de seramik eğitimime başlamam da bu sürece denk geldi. Yemek üzerine olan herşeyin en iyisini üretme ve tüketme duygusu, bu konuyu profesyonel aşamaya taşıma konusunda etkin olmuş, Nisan 2016’da mezun olduğum İtalya’nin güneyinde, Calabria’da, İtalyan Yemek Akademisi’nin İtalyan Mutfağı ve Şarap Master programına gitmemi sağladı. Bu uygulamalı programın kapsamında profesyonel pişirme teknikleri, başta makarna ve pizza olmak üzere İtalyan mutfağı, ekmek, artisan ekmek, patiseri, tatlı, gelato, peynir yapımı, et ve deniz ürünlerini işleme, konserve, turşu, ürün işleme ve saklama teknikleri ve sommeliye yani şarap eğitimi var. İtalya’daki egitimim öncesinde 2008’de İstanbul Kayra Şarap Akademi’sinde temel şarap eğitimi ve ondan sonraki yıllarda başta Mürefte ve Bozcaada Şarapları olmak üzere Türk Şarapları hakkında araştırma ve çalışmalarım, 2014 yılında Güney Afrika’da yaşadığımız bir yıllık süre içerisinde Western Cape bölgesinde, özellikle Stellenbosch ve Franschoek’ta Güney Afrika Şarapları ve Method Cap Classique diye adlandırdıkları köpüklü şaraplari, New York’ta yasadiğım periyotta, 2015 yılında Californiya Central Coast bölgesinde Edna Vadisi, Kuzey Kaliforniya’da da Russian River Vadisi, Napa ve Sonoma Vadilerinde Kaliforniya şarabını inceleme firsatım oldu. 2016 yılında İtalya’da İtalyan yemek akademisinin müfredatındaki şarap eğitiminin haricinde İtalya’da Campania, Puglia, Lazio, Toscana ve Umbria, Calabria ve Sicilya’da İtalyan şarabının üreltildiği merkezlerde detaylı inceleme ve araştırmalarım oldu” şeklinde konuştu.

“ÜLKEME 2 ALTIN MADALYA İLE DÖNDÜM”

Arjantin’in Mendoza kentinde kuruluşu 1982 yılında gerçekleşen, Türkiye de dahil olmak üzere 32 üye ülkesi bulunan Uluslararası Gastronomi Federasyonu Aregala tarafindan organize edilen “2016 Gourmonde” etkinliğinde Türkiye’yi temsil ettiğini belirten Berna Dönmezer O’Donovan, “Organizasyonda Klasik Türk Mutfağından “Hünkar Beğendi” ve “Baklava”nın tanıtımını yaptım. Burada dünyaya Türk Mutfak Kültürünü anlatarak 50 şef aşçı arasında yaptığım bu ürünlerle 2 altın madalya kazandım. Ülkeme Arjantin’den 2 altın madalya ile döndüğüm için çok mutluyum” dedi.

(HABER: AYHAN ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

4.301 kez okundu