YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Asırlık Destan...“ÇANAKKALE”

24 Nisan 2015 tarihinde eklendi

Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü anma törenleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve çok sayıda devlet başkanı ile üst düzey yetkilinin katılımı ile Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirildi. Törenlerin 100. yılı olması sebebiyle etkinliklere uluslararası katılımın yüksek olması dikkat çekti. Törene Arnavutluk, Cibuti, Güney Sudan, Irak, İngiltere, İrlanda, Karadağ, Katar, Makedonya, Mali Nijer, Azerbaycan, Bosna Hersek, Pakistan, Senegal, Somali, Türkmenistan devlet başkanı statüsünde katılım sağlarken; Yeni Zelanda, Avustralya, Moldova, Romanya ve Suriye başbakan statüsünde iştirak etti. Törene ayrıca Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Litvanya, Lübnan, Kanada, Moğolistan, Moritanya, Bahreyn Krallığı, Fransa, Gabon, Gana, Gine, Mozambik, Singapur, Tacikistan, Tunus ve Vietnam bakan düzeyinde katılırken, birçok ülkenin de büyükelçileri iştirak etti. Şehitler Abidesi’ndeki tören ülke bayraklarının göndere çekilmesinin ardından çelenklerin Atatürk Anıtının önüne konulması, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağının çekilmesi ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prens Charles ve diğer katılımcıların günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmaların ardından Çocuk Barış Korosu ile Mehteran Bölüğü bir gösteri gerçekleştirdi. Etkinlik Onur Kıtası, Dost Ülkeler Askeri Birliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve İzci Gurubunun geçit töreni ile sona erdi. Törenlerin son kısmında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Prensi Charles Şehitler Abidesi defterini imzaladı. Törenin ardından Türk Yıldızları ekibi gösteri uçuşu yaptı. Ayrıca Boğazda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri ile birlikte bu yıl ilk kez Çanakkale Savaşı'nda yer alan ülkelerin savaş gemileri de denizde geçit törenine katıldı. Şehitler Abidesi’nde gerçekleştirilen törenin ardından Fransız ve İngiliz Anıtlarında da ayrı törenler düzenlendi.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DİKKAT ÇEKTİ
Öte yandan bu yılki törenleri katılan devlet başkanı ve diğer üst düzey yetkisi sayısının fazla olması sebebiyle güvenlik önlemleri de arttırıldı. Yüzlerce polis ve jandarma ekibi Çanakkale il merkezi ile Gelibolu Yarımadası’nda adeta kuş uçurtmazken, yüzlerce basın mensubu da kendilerine akredite edilen görev yerleri dışında başka bir yerdeki tören alanına giriş yapamadı.
25 NİSAN SABAHI ANZAK KOYUNDA TÖREN DÜZENLENECEK
Öte yandan etkinliklerin ikinci gününde ise 25 Nisan sabahı 05.30’da Anzak çıkarmasının yapıldığı Anzak koyunda ayrı bir tören daha düzenlenecek. 06:30’a kadar sürecek Şafak Ayininde Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen yaklaşık 8 bine yakın Anzak atalarını anarak dua edecek. Anzak koyundaki törenin ardından ise sırasıyla Avustralya ve Yeni Zelanda Anıtlarında da ayrı törenler düzenlenecek. (Haber: Ayhan ÖNCÜ/ÇANAKKALE)

1.613 kez okundu