YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Assos Antik Liman’da Volkanik Kaya Krizi

Çanakkale’nin en önemli turistik yerleri arasında bulunan Ayvacık İlçesi’ne bağlı Assos Antik Kenti’nde jeoloji mühendislerinin yaptığı kaya ve zemin etüdü çalışmalarında bölgenin risk altında olduğunun tespit edilmesi işletme sahipleriyle, Çanakkale Valiliği'ni karşı karşıya getirdi. 

12 Şubat 2021 tarihinde eklendi

Sönmüş bir volkanik yamacın üzerine kurulu olan Assos Antik Limanı’nda doğa koşullarının da etkisi ile geçtiğimiz yıllarda yamaçta bulunan kayalardan parçalar koparak bir otelin çatısına düşmesi paniğe yol açmıştı. Can kaybının yaşanmadığı olayda otelde hasarlar oluşurken, risk taşıyan kayalar için bölgede AFAD Müdürlüğü inceleme başlatmıştı. Jeoloji mühendislerinin bölgeden aldığı numunelerde ve zeminde yaptıkları incelemelerde andezit kayalarda hareketlilik tespit edilirken, kaya ve zemin mekaniği laboratuvarlarında yapılan deneylerde zemin mekaniği açısından bölgenin risk taşıdığı ortaya çıktı.

Bu konunun tespit edilmesinin ardından Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı ve beraberindeki heyetle bölgeyi incelemelerde bulunan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, otel işletmecileriyle ve limandaki balıkçılarla bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

Doğa koşullarının etkisi ile yamaçlardan kopan kayaların bölgede önemli  riskler teşkil ettiğini belirten Vali İlhami Aktaş, “Her yıl binlerce turisti ağırlayan Assos, tarihi dokusu, doğası ve deniziyle sıra dışı bir güzellik. 7 mavi bayraklı plaj ve tesisinin bulunduğu Assos-Kadırga bölgesi turizmdeki yüz akımız. Ziyaretçi sayısıyla 193 ören yeri arasında on birinci sırada yer alan Assos bizim en kıymetlilerimizden. Bu nedenle bölgedeki risk faktörleri içinde gerekli önlemleri almamız şart. Bu konudaki değerlendirmelerimiz ekip arkadaşlarımızla birlikte devam etmekte. İşletmelerle birlikte bu konuda neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Bölgede risk taşıyan kayalar için gerekli önlemlerimizi alacağız. Kaya ve taş düşmelerine karşı çelik tel ağ uygulamaları uygun olabilir. Bu konuda neler yapabiliriz, arkadaşlarımızın değerlendirme raporuyla ortaya çıkacak” dedi.

BÖLGEDEKİ OTEL SAHİPLERİ SEZON SONUNUN BEKLENMESİNİ İSTİYOR

Öte yandan 5 otel ve 6 kamping alanının bulunduğu Assos Antik Kenti’nde hizmet veren işletme sahipleri ise güçlendirme çalışmalarının sezon sonuna bırakılmasını isteyerek, “Özellikle yol boyunca uzanan kayaların risk taşıyor. Bazı bölgelere güçlendirme çalışmalarının yapılmasının şart olduğunu biliyoruz. Ricamız bu çalışmanın sezon sonuna bırakılması. Çünkü kış ayında tüm tamir ve bakım çalışmalarımızı tamamlayarak sezona hazırlandık. Bu sezonu verimli geçirmeyi istiyoruz. Yoksa çok sıkıntı çekeriz” şeklinde konuştular.

(KAYNAK: Sabah Gazetesi)

18.696 kez okundu