YUKARI ÇIK

Çanakkale Travel
Çanakkale Travel

Assos Kazılarında 2 Bin Yıllık Düdük Bulundu!

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde yer alan Assos Antik Kenti’nde yapılan 2022 yılı kazı çalışmalarında hediye olarak mezara konulduğu tahmin edilen 2 bin yıllık bir düdük bulundu.

19 Ekim 2022 tarihinde eklendi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan başkanlığında 25 kişilik ekip devam eden Assos Antik Kenti’ndeki 2022 kazı çalışmalarında önemli bulgular ortaya çıkmaya devam ediyor.

Assos Ören Yeri’nde bu yıl Hellenistik Dönemde inşa edilen Agora ve Gymnasium Bizans Dönemi yapılarında kazı çalışmalarına devam ettiklerini beliten kazı heyeti yetkilileri, son olarak Ayazma Kilisesi çevresinde yüzeyde pişmiş topraktan yapılmış kuş figürü buldular. Kuş figürü üzerinde yapılan incelemede bunun Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapıldığı ve çocuk oyuncağı olarak mezarlara konulan düdük olduğu belirlendi.

Yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bu çocuk oyuncağı olan düdüğün  önemine değinen kazı heyeti yetkilileri, bu tür objelerin çocuk oyuncağı olarak antik çağda kullanıldığını ve özellikle çocuk mezarlarına hediye olarak bırakıldığını ifade ederek, halen düdük işlevini gören bu objenin Klasik Çağdan Roma Çağı’na kadar kullanıldığını bildiklerini ifade ettiler.

(Haber Kaynak ve Aktif Link Gösterilmeden İzinsiz Alınıp Yayınlanamaz)

5.304 kez okundu